Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı

Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı

Bağımsız Kürt Rabıtası tarafından düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Gaziantep'te, Afrin'de yaşayan ve PKK'den zarar gören bütün etnik grupların ileri gelenlerinin, kanat önderlerinin ve kentteki temsilciler ile yabancı ülkelerde yaşayan Afrinlilerin katılımıyla düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sonuç bildirgesi açıklandı.

Afrin'in önde gelenlerinin yer aldığı 100 kişilik ekip, gün boyu süren bir toplantı gerçekleştirdi. 30 kişilik meclisin seçildiği kongre sonunda 11 maddelik sonuç bildirgesi yayımlandı.

Sonuç bildirgesinde, Afrin yönetiminin ve çevresinin Afrin halkına teslim edilmesi gerektiği belirtildi.

Kongrenin sonuç beyannamesini okuyan kongre üyelerinden Azad Osman, "Şu an durumlara ve mevcut koşullara bakarak yardım edilmesiyle Afrin halkımızın geçirdiği bugünler için halkın isteklerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Afrin'i yöneten PKK ve sağ kolu terörist partisini temsil eden PYD, başarısız siyaset sonucunda yıkıcı bir savaşa sebep olması nedeniyle hiçbir zaman Afrin halkının siyasi görüşlerini önemsemedi. Bunlara istinaden Afrin'i temsil eden tüm siyasiler, sivil toplum kuruluşları ve önde gelenlerle Afrin Kurtuluş Konferansı'nın düzenlenmesi kararını aldık. Amacımız, siyasi ve barışçı bir çözüm yoluyla Afrin halkını, PKK'nın uyguladığı ölüm ve yıkım ortamından çıkarmak. Halka destek olup, sivil insanların yaşamlarını korumak, politik çözümler, barışçıl çerçevelere dayanarak kentimizi savaş ve yıkımın dehşetinden kurtulmasını sağlamak için bir aradayız. Yapılan toplantıda Suriye iç ve dış çevre ile kardeşlik duygularını sağlamak için Afrin kentinin temsilcileri olarak aşağıdakileri vurguladık." dedi.

Toplantıda alınan 11 maddelik karar şöyle:

1- Zeytin Dalı Operasyonu'nun yönetimini uluslararası yasalara ve sözleşmelere tam uygunluk içinde talep etmek ve suç işleyenin sorumlu tutulmasını sağlamak.

2- Afrin halkı için uluslararası garantilere göre huzurlu ve güvenli bir yol temin etmek.

3- PKK silahlı kuvvetleri ve diğer yabancı partilerin Afrin'den çıkmaları gerekmektedir.

4- Afrin şehrini tarafsız bir şehir ve güvenli bir alan olarak tüm tarafların askeri varlığından uzaklaştırmak, PKK'nın ayrılmasından sonra tüm silahlı tezahürleri ve yabancı unsurları Afrin'den bitirmek.

5- Afrin hapishanelerinden tüm mahkûmları ve diğer tarafları (partileri) serbest bırakmak ve halkı için ulusal uzlaşma çağrısında bulunmak.

6- Kentin yönetimi ve çevresinin Afrin halkına teslim edilmesi.

7- Şehrin idari işleri için Afrin halkının seçtiği yerel bir meclis kurulması, bağımsız ve yetkili insan hakları örgütlerini denetlemeyerek düzenlemesi.

8- Kentteki ve köylerdeki son olaylardan etkilenenleri telafi etmek için komiteler oluşturarak etkilenen alanları ve yerleri yeniden inşa etmek, savaşın ve diğer durumların sonucu olarak şehir halkının köylerine ve şehirlerine dönmesini sağlamak.

9- Afrin kentinde yerel polis güçlerinin kurulması ve şehri koruyan kişilerin herhangi bir partiye ait olmamaları.

10- Zorunlu askerlik olmaması ve kentin korunması, yönetim tarafından sağlanan bir maaşla çalışmalara başlanılması.

11- İç ve çevre ile yurt dışında uzlaşma ve tüm taraflara Afrin şehrinin bir güvenlik ve barış kaynağı olduğu konusunda güvence verilmesi.

Öte yandan, kurulan meclisin çalışmalarının önümüzdeki günlerde daha da netlik kazanacağı bildirildi. 

İLKHA










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler