"Ağaçlandırma projeleri artırılmalı"

"Ağaçlandırma projeleri artırılmalı"

Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, devletin ormanlık alan tahsisi yapıp ağaçlandırma projelerini artırması gerektiğini söyledi.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, "21-26 Mart Orman Haftası" münasebetiyle açıklama yaptı.

Türkiye'nin sahip olduğu tabii kaynaklardan ve güzelliklerden birinin de ormanlar olduğunu belirten Güneş, söz konusu hafta dolayısıyla her yıl halka orman ve yeşil çevre bilinci verilmeye çalışıldığını söyledi.

Güneş, "Ağaç ve ormanın ekonomide, endüstride, tarımda ve daha birçok alanda büyük yararları vardır. Bir ağaç topluluğu olan orman, havayı temizler, iklimi düzenler, su kaynaklarını arıtır, yağmuru çekerek tarım ürünlerinin artmasını sağlar. Toprak kaymalarını, toprağın fakirleşmesini önler ve selleri engelleyerek, toprağın asıl verimli olan tabakasının denize taşınmasına mâni olur. Bütün bu hikmetlere mebni olarak Peygamber Efendimiz, 'Kıyamet kopmaya yakınken elinizde bir ağaç fidanı varsa ve onu dikmeye vakit bulabilirseniz onu dikin.' diyor. Başka bir hadisinde ise 'Kim bir fidan diker veya ekin eker de bundan insanlar ve kuşlar faydalanırsa bunlar onun için hayır ve berekettir.' şeklinde buyurur. Hem dini hem de dünyevi açıdan bu denli önemli olan ormanlaşma konusunda ülkemizin layık olduğu seviyede olduğunu söyleyemeyiz." dedi.

"Güneydoğu Anadolu bölgesinin ormanlık alanı yüzde 3'tür"

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'nin ormanlık alan bakımından dünya genelinde 23'üncü sırada olduğunu kaydeden Güneş, şunları söyledi:

"Türkiye genelinde en fazla ormanlık alana sahip bölge yüzde 25 ile Karadeniz bölgesi iken, en sonda yer alan yaşadığımız bölge olan Güneydoğu Anadolu bölgesinin ormanlık alanı sadece yüzde 3'tür. Özellikle Batman'ımızda yeşil, ağaçlık alan ve piknik yerlerinin azlığından dolayı vatandaşlarımız çok uzak yerlere gitmek zorunda kalıyorlar. Belediyenin her mahalleye en azından bir park yaptırması gerekir. Batman içinde ve çevresinde ağaçlandırma ve yeşil çevrenin artırılması için ciddi çalışmaların yapılması gerekir. Halkımızın daha rahat nefes alması için mesire alanlarının da çoğaltılması gerekir."

"Ağaçlandırma projesi artırılmalı"

Ormanlaşmaya çok daha önem atfedilip, toprağı ağaç ve yeşillikle buluşturmak gerektiğini sözlerine ekleyen Güneş, "Gelecek nesillerimize kuru ve çorak bir yaşam yeri bırakmamak adına herkesin bu alana katkı sunması gerekiyor. Özellikle devletin bu konuya çok daha fazla eğilmesi, ormanlık alan tahsisi yapması ve ağaçlandırma projelerini artırması gerekir. Vatandaşlar olarak da ormanlık ve yeşillik alanlarımıza sahip çıkmalı, bu alanların zarar görmemesi adına elimizden geleni yapmalı, çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Ağaçlar ciğerlerimiz hükmündedir, ciğerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu vesile ile Orman Haftası'nı kutluyor, bu alanda çok daha iyi seviyelere gelmek için elinde imkân olan herkesi katkı sunmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.