Ağır kış aylarında köyde yaşamak

Ağır kış aylarında köyde yaşamak

Bitlis’e bağlı köylerde kış aylarının çetin geçmesi, karın uzun süre yerde kalması, hayatı olumsuz etkiliyor. Bitlisli köylüler, kış aylarında yaşadıkları sıkıntıları ve özellikle hayvancılığın zorluklarını anlattılar.

Kış aylarında hayatın zorluklarını anlatan Bitlisli köylüler, ailenin en küçük ferdinden en büyük ferdine kadar herkesin zorlu hayat mücadelesinden geçtiğini dile getirerek, kimi gençler ise bu zor koşullardan dolayı eğitim haklarında dahi mahrum olduklarını söylediler.

 

Kış aylarında köyde hayvancılığın zorluklarından bahseden Bitlis’in Mutki ilçesine bağlı Ocakbaşı (Pirnaşîn) mezrasında oturan Necmettin Gönenç, kış şartlarının çetin geçtiği köylerde hayvancılık yapmanın çileye dönüştüğünü söyledi.

 

Gönenç, şöyle konuştu: “Köyümüz Bitlis’te en çok kar yağışının olduğu yerlerden biridir. Yağan kar uzun süre yerde kalmaktadır. Aylarca hayvanlarımızla birlikte karın altında kalıyoruz. Hayvanları aylar boyu ahırlarda beslemek elbette ki zordur. Kar yağınca hayvanları ahırlarda besliyor, su ihtiyaçlarını da köy çeşmesinden karşılıyoruz. Kar yağışı olmadığı zamanlarda ise köy içinde bulunan tarlaların içindeki karları temizleyip burada hayvanların yemlerini veriyoruz.”

 

Hayvancılık yapmaktan dolayı okul okuma fırsatını bulamadığını belirten köy gençlerinden Fırat Talum, yılın 12 ayı hayvancılık ve çiftçilik yaparak ailesine katkı sunmaya çalıştığını ifade ede ederek maddi imkânları iyi olmadığı için okuyamadığını, okuyanlara imrendiğini ve hâlâ okumak istediğini söyledi.

 

“Hayvanlar ile insanlar aynı çeşmeden su içiyor”

Köyde hayvanlar ile insanların aynı çeşmeden su içtiklerini, bunun da insanların sağlığını tehdit ettiğini belirten köy sakinlerinden Medeni Uysal ise köyde yaşamanın birçok güzelliklerinin yanı sıra olumsuz yanlarının da olduğunu belirtti.

 

Köylere gereken hizmetin götürülmediğine dikkat çeken Uysal, “Birçok köy hizmetlerden mahrum bırakılmıştır. Mahrum bırakılan köylerden biri de bizim mezradır. Köyümüzde kanalizasyon dahi yoktur. Gördüğünüz gibi köyün içinde bulunan tek kaynak suyu olan bu açık göllet halindeki köy çeşmesinden, hem hayvanlar hem de insanlar beraber su içiyor. Bu sağlık açısında tehlikelidir. Ama bu güne kadar bu sorunla hiç kimse ilgilenmemiştir.” dedi.  (Şükrü Tontaş-İLKHA)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler