Ağrı Doğubayazıt Sağlıksuyu köyünün suyu sağlıksız

Ağrı Doğubayazıt Sağlıksuyu köyünün suyu sağlıksız

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesine bağlı Sağlıksuyu köyü sakinlerinin iddialarına göre köyün içme suyu kansere sebep oluyor.

Ağrı Doğubayazıt’ta ilçe merkezine 22 km uzaklıkta bulunan ve bölgede suyunun sağlıklı olduğu bilinen Sağlıksuyu köyünde yaşayan sakinler, içme sularının kansere yol açtığını iddia ediyor.

Bölgede piknik ve mesire alanı olarak da kullanılan Sağlıksuyu köyünün taşından toprağından su çıkıyor. Köyün adından da anlaşılacağı üzere köyde çıkan kaynak suyunun şifalı olduğu ve birçok hastalığa derman olduğu biliniyor.

Ancak köy halkı köylerinde çıkan kaynak sularının kendi evlerinde içme suyu olarak kullanana kadar suların kirlendiğini ve hastalıklara yol açtığını iddia ediyor.

Suyun çıktığı yerin korumasız olduğunu ve bu sebeple her türlü pisliğin kendi içme sularına karıştığını söyleyen köylüler bu durumdan tedirgin olduklarını dile getirdiler.

"Hayvanlar otlanınca nehir hep pislik doluyor, her şey suyumuzun içine karışıyor"

Seslerini yetkililere duyurmak istediklerini belirten köy Muhtarı Seyithan Sili, su ambarlarının korunması gerektiğini belirterek, ’’Daha önceden yapılmış ambarların üzeri açıktır. Oralardaki bütün hayvanlar gelip oralarda otluyorlar. Hayvanlar otlanınca nehir hep pislik doluyor. Her şey suyumuzun içine karışıyor. O suyu içtiğimiz zaman hepimiz hastalanıyoruz. Kanser oluyoruz. O yüzden bütün yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz.’’ dedi.

"Halkın çoğu hastalıktan kanserden ölüyor"

Köylerinin adının Sağlıksuyu olduğunu ancak içme suyu nedeniyle sağlıksız olduklarını belirten köy halkından Esat Sili, ’’Sağlıksuyu köyü olarak maalesef halkımız hastalıkla pençeleşiyor diyebiliriz. Köyümüzün ismi Sağlıksuyu ama gelin görün ki halkın çoğu hastalıktan, kanserden ölüyor diyebiliriz. Suyun içerisinde cıvanın olduğu, bunun tehlikeli bir madde olduğu söyleniyor. Raporlar var suyun sağlıksız olduğuna dair. Buna yetkililerin bir çare bulmalarını rica ediyoruz. Burası büyük bir köy 200-300 hanelik bir köy. Suyumuz baya fazla ama sağlıksız. İçmeye elverişli değil.’’ diye konuştu.

"Bu sudan tedirginiz"

Köylerinde baraj yapılması gerektiğini söyleyen köy halkından Ahmet Konyar ise “Köyümüzün kaynak suyundan daha doğrusu içme suyundan tam olarak faydalanamıyoruz. Çünkü üstü açık bir ambar, etrafında hayvanlar falan dolaşıyor. Her türlü pislik giriyor içine. Yetkililer tarafından sahipsiz bırakılmış. Geçtiğimiz yıllarda bir köylü tarafından su analize götürülmüştü. Kanserojen bir madde çıkmıştı. Tabi tam olarak teyitli mi bilmiyorum ama söyledikleri bu yöndeydi. Bizim tek istediğimiz köy olarak bu suya sahip çıkılması yeni bir ambar oluşturulması. Bu şekliyle bu su boşuna akıyor. Üstü açık, sağlığa elverişsiz. Bize yardımda bulunulursa seviniriz. Eğer burada bir baraj yapılırsa, buradaki kaynak sularıyla bütün çevre köyler de faydalanır. Kaynak suyu olsun arazi suyu olsun herkes faydalanabilir. Şu an biz bu sudan tedirginiz. Araçları olan köylülerimiz bu sebeple çevre köylerden içme suyunu temin ediyor. Yani isteğimiz bu suya sahip çıkılsın.’’ ifadelerini kullandı.

"İsteğimiz bu suların korunması ve sağlıklı bir şekilde bu suyu içebilmek"

Köylerine çok sayıda piknikçinin geldiğini ve bunların sulara çöp attıklarını belirten Konyar, çöp ve hayvan pislikleri ile kirlenen suyun kendilerinin içme suları olduğunu söyledi. Konyar, ‘’Buralarda her taraftan su çıkıyor. Ama suyun önü tıkanık ve etrafı açık. İçme suyumuz ve sulama için kullandığımız sular hepsi birbirine karışmış. Sağlıksız bir şekilde içiyoruz. Daha önce devletimiz tarafından burada bir duvar yapılmıştı. Ama geçtiğimiz yıllarda yaşanan depremlerde bu duvar yıkıldı. Yıkılmış olan bu duvarın üstüne yeni bir duvar yapılırsa baştanbaşa burada su birikintisi olur. Köylü rahatlıkla sulama yapar. Köy nüfusunun artması nedeniyle sulama için yetmiyor. Duvar yapıldıktan sonra suyumuz daha da artar. Dört daldan da su götürülür. Her hafta sonu buraya en az 500 aile piknik için geliyor. Bunlar bütün artıklarını, çöplerini, çocuk bezlerini her şeyi suyun içine atıyorlar. Bu atıkların suyun içine sızması sonucu köylünün ambarının içine giriyor. Köylü de sağlıksız olan bu suyu içiyor. Tek ricamız buna bir çözüm bulunması. Şu alanda olan kaynak suyu hiçbir yerde yok. Bakın her taraftan su geliyor. İsteğimiz bu suların korunması ve sağlıklı bir şekilde bu suyu içebilmek.’’ şeklinde konuştu.

İLKHA







































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.