Ağrı esnafı ekonomik sıkıntı çekiyor

Ağrı esnafı ekonomik sıkıntı çekiyor

Ağrı’da meydana gelen olaylar nedeni ile tedirgin olan halkın evde kalmayı veya daha erken eve gitmeyi tercih etmelerinden dolayı esnaf maddi sıkıntı çekiyor.

Ağrı’da halkın tedirginliği, esnafı iş yapamaz hale getirdi. Son zamanlarda meydana gelen olaylar nedeni ile tedirgin olan halkın evde kalmayı veya daha erken eve gitmeyi tercih etmelerinden dolayı esnaf maddi sıkıntı çekiyor.

Bununla beraber Cumhuriyet Caddesinde yapılan tadilat çalışması nedeni ile de caddede bulunan esnaf iş yapamadan işyerini kapatmak zorunda kalıyor.

Her seçimde el değiştiren Belediye yönetiminin ilk yaptığı icraat olan Cumhuriyet Caddesinin yenilenmesi geleneğini DBP’li Belediye yönetimi de uygulayınca, Cadde yeniden tadilata alındı.

 “Saat 17.00’de caddede kimse kalmıyor”

İşlerin durgun olduğunu, Belediyenin de bir an önce bu çalışmayı bitirmesi gerektiğini söyleyen Ömer Yanar, “İşler çok durgun. Umudumuz işlerin yeniden eski durumuna gelmesidir. Belediye bu çalışmasını da zamanında bitirmesi iyi olacaktır. İş yapamayışımızın sebebi ise halk çok tedirgin. Saat 17.00 olunca artık caddede kimseyi göremiyoruz. Gün içerisinde halk çarşıya da çıkmak istemiyor. Belediye seçimleri ve Genel seçimlerle beraber işler çok sıkıntılı geçiyor. Hep kendi cebimizden yiyoruz. Şuan işyerimiz boş, müşteri yok. Caddenin yeniden yapılması da işleri komple bitirdi.” dedi.

“Adeta hayat durmuş”

Asker ve memurların çarşıya çıkmadığını belirten Cüneyt Keleş, “Şuan Ağrı’nın ekonomik durumu hiç iyi değil. Öğrenciler memleketlerinde veya şehir dışına çıkmışlar, memurlar tatile gitmiş. Ağrı’daki askerler de çarşıya çıkmıyor. Belediye’de bu süreçte Cumhuriyet Caddesinin yapımına başlaması bizi komple sıkıntıya soktu. Belediye’nin yaptığı bu çalışma da zamanlama olarak sıkıntılı. Çünkü, Ramazan ayında işyerlerin çoğu kapalıydı. O zaman yapılsaydı daha güzel olurdu. Batı illerine baktığımız zaman, bir cadde veya herhangi bir yer yapıldığında kısa bir sürede yapılıp bitiriliyor. Ama Ağrı’ya bakıyoruz, 10 gün 15 gündür çalışma başlatılmış, hayat durmuş resmen.” ifadelerini kullandı.

Esnafın durumunun iyi olmadığını ve bunun da birçok nedeninin olduğunu ifade eden Metin Kabak adlı esnaf, Ağrı’da durumun her gün kötüye gittiğini söyledi.

Metin Kabak, “Ağrı’nın ekonomisi bayağı durgun. Esnaf şuanda iyi durumda değil. Bunun da tabi birçok sebebi var. Artık göçe mi bağlayalım yoksa gelir düzeyinin düşük olduğuna mı? Tam olarak net değil. Zaten buraya her hangi bir yatırım olmuyor, yatırıma bağlı olarak kazançta olmayınca da bu tablo ile karşılaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

İşlerin olmayışını olaylara bağlayan Hayati Yıldırım adlı esnaf da insanların ilçe ve köylerden bile merkeze gelemediklerini söyledi.

Hayati Yıldırım, “Ağrı’da işsizlik zaten vardı. Olaylardan dolayı kimse dışarı çıkamıyor, ilçe ve köylerden buralara uğrayan da yok. Sonucun ne olacağını bekliyoruz.” dedi.

Caddedeki çalışmalara da değinen Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu caddenin işlerinin bitirilmesi süresi olarak 60 gün belirlenmiş. Eğer bu şekilde olursa biz sıkıntı yaşayacağız. Elektrik panoları kaldırılıyor, elektriksiz kalacağız. Sadece bunun için 10-15 gün bekleyeceğiz. Daha ara sokakların enkazları kaldırılıyor. Oda ne zaman bitecek belli değil. Bir haftadır çalışma var, bundan dolayı ne gelen var nede giden. Çünkü başta aileler olmak üzere kimse bu halde caddeye girmek istemiyor. Çıkan da mecburiyetten dolayı çıkıyor. Yoksa hiç uğrayanı olmayacak buranın.”

“Caddedeki çalışma yetiştirilmez ise çok sıkıntı yaşayacağız”

Diğer bir esnaf Yakup Yanar ise şunları söyledi: “Şuanda iş yapacak kapasite yok. Belediyenin de başlattığı çalışmadan dolayı sıfırdayız. İşlerin olmayışının yüzde 60-70’ini caddedeki çalışma etkiliyor. Öte taraftan olayların meydana gelmesinden dolayı memurlar dışarı çıkmaya çekiniyor. İnsanlar rahat değil, kuşkuluyuz. Her an bir sıkıntı çıkacağını düşünmekten kendimizi alıkoyamıyoruz. Herkes tereddütte olduğu için işler durma noktasına gelmiş. Caddede yapılan çalışmaya gelecek olursak, bu çalışma Ramazanda başlamış olsaydı, belki daha mantıklı olurdu. Çünkü şimdiki zaman dilimi tam olarak iş sezonuna denk gelmiş durumda. Umarım çalışma yetiştirilir, yoksa sıkıntı yaşayacağız.” (Ömer Adıgüzel - İLKHA)






























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler