Ağrı Valisi " Marks ve Lenin’i değil, Ahmed-i Hani'yi takip etmeliyiz"

Ağrı Valisi " Marks ve Lenin’i değil, Ahmed-i Hani'yi takip etmeliyiz"

Ağrı'da düzenlenen , "Ahmed-i Hani Hazretlerinin İslam Düşüncesine Katkıları ve Tasavvufi Yönü" adlı panelde konuşan Ağrı Valisi Musa Işın, Peygamber varisi olan İslam alimlerinin belirlediği istikametin dışına çıkmanın kayıp olduğunu vurguladı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından "Ahmed-i Hani Hazretlerinin İslam Düşüncesine Katkıları ve Tasavvufi Yönü" adlı panel düzenlendi.

Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen panele Ağrı Valisi Musa Işın, kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Vali Işın, Ahmed-i Hani'nin insanlar için büyük bir yol gösterici olduğunu kaydetti. Toplumu ayakta tutanın din olduğunu kaydeden Vali Işın, Ahmed-i Hani gibi alimlerin iyi tanınmamasının topluma zarar veriğini vurguladı.

Ahmed-i Hani gibi alimlerin toplum için yol gösterici ve ışık saçıcı olduğunu belirten Vali  Işın, "Bir toplum kendi dinamiklerini oluşturabilirse, yol gösterici bir mahiyet arz eder. Eğer biz geçmişimizi, manevi dinamiklerimizi bilmez ve tanımaz isek, biz de geleceğe vakıf olarak yönümüzü çizemeyiz. Bu manada bizim coğrafyamızda manevi dinamiklerimizin çok olması ile birlikte, onların tanıtımını yapmakta çok geç kalmışız. Bu coğrafyanın hemen hemen her il ve ilçesinde Ahmed-i Hani gibi çok büyük alimler, ulemalar, meşayihler bu topraklarda yaşayarak topluma yön vermişler, ışık saçmışlar ve öldükten sonra da, geriden gelen nesle daima  öncülük etmişlerdir, onlara istikamet vermişlerdir. İşte Ahmed-i Hani hazretleri de bizim manevi dinamiklerimizden bir tanesidir. Ama eğer biz Ahmed-i Hani'yi iyi tanımazsak, çocuklarımıza öğretmez isek, gelecek nesiller Ahmed-i Hani hazretlerini iyi tanımazlarsa, o zaman biz büyük bir zarar içerisinde olmuş oluruz." dedi.

“Allah'ın emrettiği şekilde yürüyebilmemiz için Ahmed-i Hani'ye çok ihtiyacımız vardır”

Peygamber varisi olan ulemaların  yolunun takip edilmemesinin hüsrana yol açacağını vurgulayan Vali Işın, "Bizim toplumumuzu ayakta tutan, dindir, kalptir, vicdandır. Biz bunu ihmal edersek, bizim başarılı olmamız, hayatta kalabilmemiz, kendimize istikamet tayin etmemiz, sırat-ı müstakimde yürüyebilmemiz imkansız hale gelir. Bizim millet ve halk olarak Allah'ın emrettiği şekilde yürüyebilmemiz için Ahmed-i Hani'ye çok ihtiyacımız vardır. O yüzden Peygamber varisi olan Ahmed-i Hani gibi ulemanın yolunu takip etmemiz gerekir. Bu istikametten saparsak sonumuz hüsrandır; Ki nitekim bundan dolayı bugün çeşitli fitne ve felaketlerle karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.

Vali Musa Işın, "Ahmed-i Hani; büyük bir şair, büyük bir mutasavvıf, büyük bir alim, hem de Allah aşıkı yani fenafillahtı. Böyle büyük bir zat bize büyük bir miras bırakmıştır. Bütün gayesi Allah'ın yolunda yürümektir. Ehl-i sünnet vel cemaat çizgisinde, ilim tedrisatı yapmış, öğrenci yetiştirmiş ve bu istikamette yürümüştür." ifadelerini kullandı.

Vali Musa Işın sözlerini şöyle tamamladı: "Ahmed-i Hani gibi bir ulema, yol gösterici, ışık saçan şahsiyet  varken, onu terk edip başkasının arkasından gitmek hepimiz için züldür. Onun ahlak ve maneviyatından yoksun kalmak, başka istikametlere yönelmek, hem Ağrılılar ve hem de bizim için büyük bir kayıptır. Bediüzzamman, Ahmed-i Cezeri ve diğer alimler dururken, Marksların, Engslerin, Leninlerin, Stalinlerin peşinde koşmak yakışır mı? Kendi dinimiz, felsefemiz var. Peygamberin yolunu takip eden büyük ulema vardır. Müslümanlığı kabul etmemizden bugüne kadar bu yolda yürümüş ve huzur bulmuşuz. Hem madden huzur bulmuş ve hem de manen huzur bulmuşuz. Yaradılışımızın gayesi olan doğru istikameti tayin eden ve bizi tanımlayan ulemadır. Bizi yaradılışımızın dışına çıkaranlar ise Marks, Engles, Lenin, Stalin, Mao ve benzeri türlü ne kadar sapık düşünce varsa insanları oraya sevk eden, milyonlarca insanı ölüme sevk eden onlar olmuştur. Dünya ve ahrette mutluluk ve huzur istiyorsak alimlerimizi takip edeceğiz."

Vali Musa Işın'ın ardından moderatörlüğünü Doç. Dr. Abdulkerim Seber'in yaptığı ve panelist olarak Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sali Geçit, Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak'ın yer aldığı panele devam edildi. (Ömer Adıgüzel - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler