Ağrı'nın 2050'ye kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılandı

Ağrı'nın 2050'ye kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılandı

​DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Ağrı'da inşa ettikleri baraj sayesinde kentin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılandığını belirtti.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Ağrı'da gerçekleştirdikleri projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

DSİ olarak son 15 yılda Ağrı’da bir baraj inşa ettiklerini belirten Acu, kentte yıllık 28,3 milyon m3 içmesuyu temin ettiklerini ifade etti.

19 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını söyleyen Acu, "Böylece çiftçilerimize yıllık 11,5 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Yapılan İçmesuyu Tesisi ile Ağrı’nın 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır." dedi.

Ağrı için taşkın koruma tesislerinin önemli olduğunu belirten Acu, "Son 15 yılda 43 adet dere ıslah tesisi yaparak Ağrı şehir merkezi, 41 meskûn mahal, 35 bin 670 dekar araziyi taşkınlardan koruduk. Ayrıca 8 adet taşkın koruma tesisinin yapımı devam etmektedir." diye belirtti.

"2 adet barajının yapımı devam ediyor"

Acu, "Ağrı Ovasındaki 249 bin 590 dekar ve Ekincik Ovasındaki 69 bin 590 dekar arazinin sulaması ve Ağrı ili içmesuyunun teminine katkı sağlayacak olan Ağrı Ovası Yazıcı Sulaması Batı Derivasyon Tüneli İkmali’nin inşasına başladık. 150 bin dekar araziyi sulayacak olan Ağrı Ovası Yazıcı Sulaması 1. Kısım işinin yapımı tamamlandı.  Bununla birlikte Patnos Yukarıgöçmez Barajı ve Taşlıçay Derecek Barajı’nın tamamlanmasıyla Ağrı Ovasında suyla buluşmayan toprak bırakmayacağız. 2 adet barajının yapımı hızla devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Toplam 84 tesis açılacaktır"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatı ile başlayan Doğu Anadolu Bölgesi için Doğu Anadolu Projesi (DAP)’ı hayata geçirdiklerini anlatan Acu, "DAP Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illerini kapsamaktadır. DAP kapsamında Ağrı’da hak ettiği hizmetleri alacaktır. DAP kapsamında Ağrı’ya; 2003-2019 yılları arasında yapılan ve yapılacak tesisler 3 adet içmesuyu tesisi,  4 adet baraj ve gölet, 5 adet sulama tesisi, 71 adet taşkın koruma tesisi, 1 adet HES olmak üzere toplam 84 tesis açılacaktır." dedi.

Acu, projelerin yapılmasında emeği geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım’ ve Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu’na teşekkür etti. (İLKHA)


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.