AGS avukatlara yönelik şiddeti önler

AGS avukatlara yönelik şiddeti önler

Av Mehmet Şefik Kocağa, son dönemde avukatlara karşı artan fiziksel saldırılar ve tehditlere karşı oluşturulan “Avukat Güvenlik Sistemi” uygulamasının günümüz şartlarında gerekli olduğunu söyledi.

Son dönemlerde avukatlara yönelik artan şiddeti önlemek amacıyla Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından oluşturulan Avukat Güvenlik Sistemi (AGS) uygulamaya konuldu. Söz konusu sistemin tüm Türkiyede olduğu gibi Van’da da avukatlara yönelik şiddeti önleyeceğini söyleyen Av.M. Şefik Kocağa, sistemin delillerin toplanması açısından da önemli olduğunu belirtti.

Avukatlara yönelik şiddetin oranının, diğer kamu görevlilerine uygulanan şiddet oranından daha yüksek olduğunu söyleyen Kocağa, “Avukatlara yönelik tehdit daha yüksektir. Dolayısıyla bu sistem günümüz şartlarıyla ele alındığıında gerekli bir şeydir. Delillerin toplanması açısından önemlidir. Eğer gerçekten avukatlara yönelik şiddet içerikli somut bir hareket varsa bunlar böylece kayıt altına alınmış oluyor. Yargılama açısından delili oluşturmuş oluyor.” dedi.

Van’da avukatlara gösterilen itibardan dolayı şiddet olaylarına çok az rastlandığını söyleyen Kocağa “Bu tür şiddet eylemleri toplumumuzda mesleki itibarları olan avukatlara az da olsa rastlanıyor. Böyle bir sistemin çok az rastlanan durumlar içinde önleyici bir tedbir olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Avukatlar en çok haciz davalarında şiddet görüyor

Avukatlara uygulanan şiddete daha çok, yerinde yapılan hacizlerde rastlandığını ifade eden Kocağa;”Van’da avukatlar genelde yerinde hacizler yapmadıkları için çok fazla böyle durumlarla karşılaşmıyorlar. Ancak yine de bu sisteme ihtiyaç vardır. Siyasi davalar açısından, devletin içinde şiddeti kullanan çeteler büyük oranda ortadan kalkmıştır. Bu nedenle siyasi davalara bakan avukatların devlet tarafından bir tehdit veya şiddet görme ihtimalini şu an itibariyle görmüyorum. Ancak son zamanda rastladığımız vatandaşlar tarafından uygulanan şiddet ve tehdit var. Devletin sistematik herhangi bir tehdidine biz denk gelmiyoruz. Daha çok vatandaşın avukatlara karşı şiddet yaptığına denk geliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“AGS avukatlara karşı şiddet olaylarında önleyici bir tedbir olur

Son zamanlarda avukatlara yönelik artan şiddetin AGS ile önlenebileceğini söyleyen Kocağa, “AGS şiddet sonrası delilerin toplanması açsından önemlidir. Şiddet olayının öncesinde caydırıcı, sonrasında ise delillerin olması açısından da önemlidir.” şeklinde konuştu. Kocaağa son olarak. “Sistem her yerde uygulamaya geçti. Telefonlarımıza sistemle ilgili mesajlar geldi. Sisteme TBB aracılığıyla kayıt olunuyor.” dedi.    (İlyas Akkoş-İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.