Aile boyu kalaycılık yapıyorlar

Aile boyu kalaycılık yapıyorlar

​Bursa’da yaşayan Halil Özcan, oğlu ve torunuyla birlikte yıllardır kalaycılık mesleğini sürdürüyor.

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesinde yaşayan Halil Özcan, çocukluk yıllarında öğrendiği kalaycılığı sürdürüyor.

70 yıldır Bursa’da kalaycılık yapan Özcan, merkez Osmangazi ilçesi Altıparmak Mahallesi'nde eskiyen ve kararan bakırları kalaylayarak geçimini sağlıyor.

Özcan, her sabah saat 06.00’da açtığı dükkânını akşam 20.00’ye kadar çalıştırıyor.

Ömrünü verdiği kalaycılığı sürdüren 83 yaşındaki Özcan, gücü yettiği kadar mesleği sürdüreceğini söylüyor.

Mesleğini, Trabzonlu bir ustadan öğrendiğini ve orada 7 yıl çırak olarak çalıştıktan sonra Bursa’ya gelerek dükkân açtığını söyleyen Özcan, kalaycılığı oğlu ve torununa öğretmenin mutluluğunu yaşıyor.

Özcan, "Eskiden dükkânda ben tek çalışırdım. Şimdi oğlum ve torunum var, onlar geliyor. Bursa’daki birçok kurumun malzemelerini ben kalaylardım. Eskiden insanlar hep gelirlerdi, işlerimiz iyiydi. Şimdi herkes alüminyumdan yapılmış malzemeleri kullanıyor. Bakır kullanan yok neredeyse. Yine de çok şükür; ekmek paramızı çıkartıyoruz." diye konuştu.

İlkokulu bitirdikten sonra babasıyla birlikte çalışmaya başladığını belirten Haluk Özcan ise "37 yıldır kalaycılık yapıyorum. Bu işe başladığım zamanlarda en iyi mesleklerden birisi kalaycılıktı. Her evde bakır kaplar vardı. Resmi kuruluşlarda, yemek kazanları filan hep bakırdandı. O zamanlarda işler iyiydi, güzeldi. 1990 yılından sonra alüminyum, çelikler çıktıktan sonra işlerimiz de düştü." ifadelerini kullandı.

Özcan, müşterilerin genellikle ibrik, bakır, kapaklı sahan gibi ürünlerin getirdiğini bunları kalaylama fiyatının ise 15 liradan başladığını söyledi.

İLKHA


























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler