Aile kavramı bir numaralı değer olarak karşımıza çıkıyor

Aile kavramı bir numaralı değer olarak karşımıza çıkıyor

Aile Hakları Güneydoğu Başkanı Eyüphan Kaya, hangi açıdan ele alınırsa alınsın aile kavramının toplumun karşısına bir numaralı değer olarak çıktığını vurguladı.

İslam dininin aileye verdiği değer ve bu kurumun tahrip edilmesine yönelik çalışmalarla ilgili olarak Eğitimci-Yazar ve Aile Hakları Güneydoğu Başkanı Eyüphan Kaya, değerlendirmelerde bulundu.

Ailenin toplumun çekirdeği olduğunu belirten Kaya, bu yapının bozulmasının toplumsal anlamda infiale sebebiyet vereceğini vurguladı.

Kaya, "Aile, toplumun çekirdeğidir. Ben kimyacıyım, bunu atomdaki çekirdeğe benzetiyorum. Elektron alışverişiyle bazen tepkimeler oluyor ama bir vesileyle çekirdeği patlarsa yüksek enerji açığa çıkar ve etrafı berbat eder. Aile, buna benzetilebilir. Yani aile yapısı olmayan bir toplum, toplum olma özelliğini kaybetmiştir." dedi.

"Artık aile kavramıyla selamlaşalım"

Küçük ailenin, anne ve baba ile çocuklardan oluştuğunu dile getiren Kaya, şunları söyledi: "Elhamdülillah, bizde hâlâ küçük ailede dede ve nene de var. Biz aile kavramını unuttuğumuz zaman akraba kavramını unutmuş oluruz. Akraba kavramını unuttuğumuz zaman da kişi, bireysel olarak ortada kalıyor. Bunu bu toplumda gerçekleştirmek mümkün değil. Yeterince denendi ve artık biz, tekrar aile kavramıyla selamlaşalım. İnsanımız büyüklerinden, tarihinden, atalarından aldığı kültür ve değerlerle bir aradadırlar. Eğer bir kısmı bunu kaybetmişse de onları uyarmak lazım."

"Aile kavramı bir numaralı değer olarak karşımıza çıkıyor"

İslam toplumunda aile kurumunun oldukça önemsendiğinin altını çizen Kaya, "Bu toplumun içinde aile terbiyesi diye bir kavram var. Biliyorsunuz, anne ilk öğretmendir. Anne, evladını bir insan olarak yetiştirmekle, baba ise onun erzakını temin etmekle yükümlüdür. Bizim aile geleneğimizde muhabbet, sevgi, şefkat ve merhamet var. Bu değerleri kaybedersek küfür toplumundan ne farkımız kalır? Onun için aileyi çok önemsiyoruz. Allah, Kur'an-ı Kerim'de 'Bana, anne ve babanıza şükredin.' diyor. Yani anne ve babayı o kadar önemsemiş. İslamiyet'te anne ve baba gayr-i Müslim olsa dahi onlara ilgi göstermek, onları sahiplenmek, onlara dua etmek, erzakını temin etmek evladın borcudur. Onun için aile kavramı, hangi açıdan ele alırsanız bir numaralı değer olarak karşımıza çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"Bu kanun bir faciadır, felakettir"

Ailelerin dağılmasına neden olan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'daki yanlışlara değinen Kaya, "Bu bir faciadır, felakettir gerçekten. Bu yasanın bizim inanç ve kültürümüzle alakası yok. İstanbul Anlaşması diye bir anlaşma var. O anlaşmada hazır olunan 10 ülkenin bir kısmı şerh koymuş, 'Benim toplumum hâlâ bunu kaldıramıyor. Ben şu anda bu yasayı uygulayamayacağım.' demiş. Bizim ülkemizse ha bire uyguluyor. Bakıyorsunuz baba; 15 gün, bir ay, 6 ay aileden uzaklaştırılıyor. Bu şekilde gelen şikâyetlerin yüzde 75'i de boşanmayla sonuçlanıyor. Boşanma da çok tehlikeli bir şey. Eğer yapılan müracaatların yüzde 75'i boşanmayla sonuçlanmışsa bunlara bağlı olarak sokaktaki sahipsiz evlatlar perişan vaziyette kalıyor. Yani hangi açıdan baksanız bu bir felakettir. Buradan 600 vekilin hepsine sesleniyorum: Sizde birazcık vicdan, merhamet ve İslami hassasiyet ve insanlık varsa hemen bu yasanın değişmesi için buna alternatif bir yasa hazırlayın. O yasa da bizim inanç, kültür ve değerlerimizle barışık olsun." şeklinde konuştu. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.