Akil İnsanlar Doğubayazıt'ta

Akil İnsanlar Doğubayazıt'ta

Akil insanlar Doğu Anadolu grubu Devlet ile PKK arasındaki şiddet sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde STK'lar ve halk ile bir araya geldi.

AĞRI - Akil insanlar Doğu Anadolu grubunda yer alan Nafiz Can Paker, Abdurrahman Kurt, Mehmet Uçum, Zübeyde Teker, Ayhan Ogan ve Mahmut Arslan Doğubayazıt ilçesinde STK temsilcileri ve halk ile bir araya gelerek talep ve önerileri değerlendirdi.

 

Nafiz Can Paker başkanlığındaki heyet davul-zurna eşliğinde karşılandı. Çarşı merkezinde heyet ile beraber görüşmelerin yapılacağı Milli Eğitim Konferans ve Toplantı Salonu’na geçen halkın yoğunluğu salonun yetersiz gelmesi dolayısıyla kısa süreli izdihama neden oldu.

 

STK temsilcileri ile mağdur ve mahkûm ailelerin bulunduğu toplantıda her kesime söz hakkı verilmesi kaydı ile görüş ve öneriler alındı.

 

“Farklı etnik yapıları bir arada tutacak olan maya İslam’dır”

Görüşmelerde İslami ve insani haklar açısından eşit vatandaşlık, adil bir yönetim, her türlü etnisiteden arınmış ve varlıkların güvence altına alındığı bir anayasanın olması gerektiğini belirten Mustazaflar Cemiyeti Doğubayazıt Şube Başkanı Cemal Arvas, “Devletin ve sistemin bir an önce halkın inancı, dini, dili ve etnisitesiyle barışması gerekir. Bu ülkede farklı etnik yapıları bir arada tutacak olan maya İslam’dır.” diyerek, bu nedenle kültürel ve siyasal haklar noktasında bütün Kürt örgütlerinin, temsilcilerin, siyasal yapıların ve partilerin muhatap alınması gerektiğini belirtti.

 

Kürt sorununun çözümü noktasında kafa yoran, bu konuda çözüm raporları üreten kesimlerin muhatap alınması gerektiğini ifade eden Arvas, “Çünkü bu konuda hiç kimse tek başına yetkin değildir, etkin değildir, etkinde olamaz. Eğer bu şekilde olmazsa, yeni sorunlara sebebiyet verecektir. Bu da istenmeyen neticelere sebep olur.” dedi.

 

“Kürtler Yetim Muamelesi Görüyor”

Söz alan Ahmedi Hani-Der yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çiftçi, yaklaşık 150 yıldır tarihten silercesine Müslüman Kürt halkına zulümlerin yapıldığını dile getirdiği konuşmasında, “Son zamanlarda Ortadoğu yeniden şekilleniyor ve ümmetin bir parçası olan Kürtlerde yetim muamelesi görüyorlardı. Renklerin ve dillerin Allah’ın ayetleri olduğu hepimizin malumudur. Peygamber efendimizin nitelendirdiği gibi üstünlük sadece takvadadır. Bu düstur ile Kürtlerin de hayatın her alanında eşit paylaşım istemeleri en doğal haklarıdır.” ifadelerini kullandı. (Ramazan Zeren-İLKHA)




 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler