Alıç için kilometrelerce yol yürüyorlar

Alıç için kilometrelerce yol yürüyorlar

​Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan alıç severler mevsimin son alıçları için kilometrelerce yol yürüyor.

Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunan alıç severler mevsimin son alıçlarını toplamak için dağdan dağa kilometrelerce yürüyerek alıç topluyor.

Halk arasında yemişen olarak da bilinen alıç (gûhîj) dikenli bir bitki olup meyveleri türünden türüne kırmızı-sarı renkleri arasındaki tonlara sahip oluyor.

Daha çok dağlarda bulunan alıç, eylül-ekim aylarında tezgâhlardaki yerini alıyor. kasım ayında yağışın belirgin hale gelmesiyle alıçlar bir bir ağacından düşmeye başlıyor.

Mevsimin son alıçlarını toplamak için kilometrelerce yolu yürümeyi göze alan alıç severler ise alıcın birçok faydasının bulunduğunu ve her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için dağ yürüyüşleri düzenlediklerini söylüyorlar.

Kozluk ilçesinin birçok dağında belirgin halde görülen alıçlar, ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor.

Alıcın faydalarının sayılamayacak derece de fazla olduğunu ve bundan dolayı ilçe sakinleri tarafından ilgiyle karşılandığını söyleyen Usame Işık, “ Biz her yıl ekim-kasım aylarında alıç toplamak için kilometrelerce yol yürüyoruz. Yürürken baya zorlanıyoruz ancak hem alıç toplamış oluyoruz hem de doğa yürüyüşü yapmış oluyoruz. Alıç birçok faydası olduğundan ilçe sakinleri tarafından da ilgi görüyor. Kimi vatandaşlar dağlarda topladıkları alıçları çarşıda tezgâhta satışa sunuyorlar. Dağa çıkıp alıç bulma imkânı olmayanlar oradan temin ediyorlar. Şimdi yağışların başlamasıyla alıçlar bir bir dökülüyor. Biz de yılın son alıçlarını toplamak için buradayız. Biraz yiyip biraz da ailemize götüreceğiz.” dedi.  (Muhammed Said Aksoy-İLKHA) 


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler