Allah tüm canlılara merhametle davranılmasını emretmiştir

Allah tüm canlılara merhametle davranılmasını emretmiştir

Allah’ın başta insan olmak üzere bütün canlılara karşı da merhametli davranılmasını emrettiğini belirten yetkililer, insana yapılan zulüm ve haksızlığa razı olmadığı gibi hayvanlara da yapılan zulme razı olmadığını söylediler.

Hayvan hakları ve hayvanlara karşı nasıl davranılması gerektiği ile ilgili İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Gaziantep’in Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu ve Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, hayvanların Allah'ın yarattığı canlılar olduğunu ve hayvanlara merhamet ile davranılması gerektiğini vurguladılar.

Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu, İslam dininin insan haklarına büyük bir önem verdiği gibi hayvan haklarına da çok büyük bir önem verdiğini belirtirken, Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler ise merhamet göstermede insan ile hayvan arasında bir ayrımın yapılmaması gerektiğini belirtti.

Son zamanlarda basında ve sosyal medyada hayvanlara yönelik vicdanları yaralayan görüntülerin yer aldığını belirten Şahinbey İlçe Müftüsü Mahmut Arcaklıoğlu, İslam dininin hayvanlara eziyet etmesini yasakladığını söyledi.

Hayvana eziyetin Allah’ın yasakladığını, Hazreti Muhammet'in hayatında da asla karşılığı bulunmayan, İslam ahlakına sığmayan ve insanlığa aykırı bir davranış olduğunu vurgulayan Arcaklıoğlu, hayvanlara yaklaşımda "merhamet" duygusunu ön planda tutulması gerektiğini belirtti.

"Hayvanlara eziyet etmemeliyiz"

Allah’ın başta insan olmak üzere bütün canlılara karşı merhametli davranılmasını emrettiğini belirten Arcaklıoğlu, "Yüce dinimiz İslam’da insanlara olduğu gibi hayvanlara da nasıl davranılması gerektiği belirtilmiştir. Tabi hayvanlarda bir can taşırlar. Dinimize göre hayvanları, her bizim yanımızda bulunan bir at veya başka bir yük hayvanıdır, bunlara karşı muamelelerimizde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Hayvanlara çok fazla yük taşıtmamamız, eziyet etmememiz ve aç bırakmamamız gerekiyor. Hazreti Peygamberin hayatında hayvanlara karşı nasıl davranılması gerektiğini öğrenmişizdir ve Peygamber efendimiz de hayvanlara asla eziyet edilmemesini, onların aç bırakılmaması konusunda bizlere dikkat buyurmuştur." dedi.

"Hayvanlara yaklaşımda merhamet duygusunu ön planda tutmalıyız"

Hayvanlara karşı yapılan eziyetin İslam dininde ceza anlamında çok büyük karşılığının olduğunu ifade eden Arcaklıoğlu, "O yüzden gerek evimizdeki, bahçemizdeki hayvanlar olsun gerek bizim hizmetimiz alanında olan hayvanlar olsun, bunlara karşı son derece şefkatli ve merhametli olmayı bizim dinimiz emreder. Yüce dinimizde bir hayvana normalin üzerinde bir yük taşıtılıyorsa bu hayvana bir eziyettir. Hayvanlara yaklaşım noktasında merhamet duygusunun ön planda tutmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Hayvanlara karşı şefkatli olmamız gerekiyor"

Arcaklıoğlu, İslam dininin insan haklarına büyük bir önem verdiği gibi hayvan haklarına da büyük bir önem verdiğini belirterek, şunları söyledi:

 "İnsanlara karşı haklar yanında bize faydalı olan hayvanlar vardır. Hayvan hakları konusunda da son derece bizim dikkatli olmamız gerekiyor. Örneğin bir köyde yaşıyoruz veya bir çiftlikte yaşıyoruz. Bir hayvanımız var, o bizim yüklerimizi taşıyor, o hayvana bizim eziyet etmememiz gerekiyor. Fazla yük yüklemememiz gerekiyor. Bu hayvana karşı şefkatli olup, yemeğini ve suyunu zamanında vermemiz gerekiyor. Örneğin evimizde bir muhabbet kuşu bile besliyorsak, bahçemizde kedi, köpek besliyorsak bu hayvanlara karşı da son derece şefkatli olmamız gerekiyor. Onlara karşı da merhamet duygusuyla hareket etmemiz gerekiyor. bizim Peygamberimiz Hazreti Muhammet Mustafa (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ‘yeryüzündekilere merhamet edin ki Allah’ta size merhamet etsin’ diyor. Onun için bizim bu hayvanlara karşı şefkatli olmamız gerekiyor."

"Hayvanlara karşı şefkatli olmak dinimizin bir emridir"

İnsanlara olduğu kadar hayvanlara da her türlü iyi muamele ve merhametin gösterilmesi gerektiğini belirten Arcaklıoğlu, "Bunu göstermediğimiz takdirde eza ve cefa uyguladığınız takdirde bununda ağır sorumlulukları vardır, günah olur. Özellikle kış mevsimindeyiz, bizim medeniyetimizde kış mevsiminde ve zor zamanlarda olsun hayvanlara yardımcı olan bir ecdadın da torunlarıyız. Dinimizin gereği olarak biz bu hayvanlara ekmek bırakmalıyız, bu da şefkatin bir gereğidir. Bunlar dinimizin bir emridir." diye konuştu.

"İslam tarihinde hayvanlara tamamen merhametle muamele edilmiştir"

Arcaklıoğlu, İslam tarihinde hayvanlara tamamen şefkatle ve merhametle muamele edildiğinin altını çizerek "Hayvanlara karşı muamelede asla eziyet etmeme ve onları incitmemek, hayvanlarda Allah'ın yarattığı bir varlık olarak göründüğü için kültür medeniyetimizde hayvanlara karşı sürekli merhamet duygusu ile hareket edilmiştir. Hayvanlar asla incitilmemiş, fazla yük taşıttırılmamış. Yani hayvan cinsi ne olursa olsun onlara karşı merhamet ve şefkat duygusuyla hareket edilmiştir. O yüzden de mevsim kıştır, biz sıcacık yuvalarımızda otururken dışarıdaki hayvanların da bir canlı olduğunu unutmayıp ve onlara da elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışmalıyız. Merhamet ve şefkat sadece insanlara değil hayvanlara karşı da yapılmalıdır. Bunu toplumsal alana da yansıtmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

"Dinimiz, avlanmanın yasak olduğu zamanlarda avlanmayı yasaklamıştır"

Hayvanların asla keyif için öldürülmemesi gerektiğini belirten Arcaklıoğlu, "Yüce dinimiz, hayvanların dövülmesi, aç veya susuz bırakılması, zevk için avlanması, yavrularının telef edilmesi, dövüştürülmesi, hedef haline getirilmesi ve güçlerini aşan ölçüde yük vurulması gibi kötü muameleleri de hiçbir zaman tasvip etmemiştir. Son zamanlarda maalesef hayvanlara yönelik yapılan eziyetleri görüyoruz, bunların çok büyük bir günahı vardır. Dinimiz, avlanmanın yasak olduğu zamanlarda avlanmayı yasaklamıştır." diye belirtti.

Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, hayvanlarında Allah'ın yarattığı canlılar olduğunu belirterek, hayvanlara sahip çıkılması, şefkat ve merhametle muamele edilmesi gerektiğini belirtti.

"Hayvanlar da Allah'ın yarattığı canlılardır"

Özsöyler, "Hayvanlarda Allah'ın yarattığı birer canlılardır. Bizim mutlaka hayvanlara sahip çıkmamız ve onlara iyi davranmamız gerekiyor. İnsan sevgisi olarak da hayvanları sahiplenmemiz lazım. Hayvanlara acı verici hareketlerin yapılmaması gerekiyor. Özellikle hayvanlara yasa gereği eziyet edilmesi suçtur. Hayvanlara eziyet edilmesinin büyük bir suç olduğunu insanları bilmesi gerekiyor. Bu konuda eğer bir şikâyet olursa da hemen savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler. Bu kişilere yönelik ise hemen yasal işlemler başlatılır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bize de bildirebilirler. Biz de aynı şekilde bu yasa gereği kendilerine emniyetten ve hukuktan ilgili yasal işlemleri başlatabiliriz." dedi.

"İnsanı sevmeyen hayvanı, hayvanı sevmeyen insanı da sevmez"

Hayvanların mutlaka sevilmesi gerektiğini belirten Özsöyler, "Hayvanlar da birer canlıdır. Hayvanlara gerekli ilgi ve alakayı göstermeliyiz. Hayvanlarda bir can taşıyorlar. Hayvanların da sevgiye ihtiyaçları var. Hayvanları kucaklamalıyız, sevmeliyiz. Evimizde hayvan besliyorsak, onlara evimizin bir ferdi gibi davranmalıyız. Hayvanlara gerekli saygı, sevgi ve ilgiyi göstermeliyiz. İnsanı sevmeyen zaten hayvanı da sevmez, hayvanı sevmeyen insanı da sevmez." ifadelerini kullandı.

"Hayvanlara eziyet etmek vicdansızlıktır"

Hayvanlara yönelik yapılan şiddeti vicdansızlık olarak niteleyen Özsöyler, "Ben bu tür kişilerin mutlaka yasal olarak cezalandırılması gerektiğine inanıyorum. Bu tür kişilere gerekli yasal işlemlerin yapılması lazım. Çünkü hayvanların da bir can taşıdığını artık insanların bilmesi gerekiyor. Bu tür kişilerin en kısa zamanda cezalandırılmasını istiyoruz. Hayvanlara eziyet etmek asla doğru değildir. Hayvanlara eziyet etmek büyük suçtur. Ayrıca hayvanlara eziyet etmeyi bir vicdansızlık olduğunu düşünüyorum. Biz bu hayvanların yaşam alanlarına giriyoruz. Mutlaka hayvanlarla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Bizim hayvanların da bir yaşam hakkı olduğunu bilmemiz lazım. Hayvanlara hiç eziyet etmememiz lazım. Hayvanları sevmeliyiz. Hayvanlarla yaşamamız ve iyi davranmamız gerektiğine inanıyorum." diye belirtti.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler