Alman Bakan: Kürdistan'a yardım edeceğiz, Bağımsızlığına Karşıyız!

Alman Bakan: Kürdistan'a yardım edeceğiz, Bağımsızlığına Karşıyız!

Alman Bakan: Kürdistan'a yardım edeceğiz, Ancak Bağımsız Kürdistan'a Karşıyız!

 

Steinmeier ve Barzani, başkanlık konutundaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, "Almanya hükümeti olarak Kürt bölgesine ilk etapta 4,5 milyon avro değerinde insani yardım yaptık. Malzemeler, dün kargo uçaklarıyla Erbil'e ulaştı. İnsani yardımlar için 20 milyon avro ayırdığımızı geçen hafta Sayın Barzani'ye ilettim. Yardımlarımız sürecek" dedi.

Görüşmede Barzani'yle silah yardımını da ele aldıklarını dile getiren Steinmeier, "Barzani, peşmergenin, savaşacak silahı olmadığını söyledi. Biz de peşmergenin ne gibi silahlara ve askeri teçhizata ihtiyaç duyduğunu müzakere ettik. Bununla ilgili durum değerlendirmesi yaptık. Almanya olarak Kürdistan bölgesine yardımcı olmak için siyaseti son sınırına kadar kullanacağız" diye konuştu.  

Alman bakan, Brüksel'de dün gerçekleştirdikleri konferansta da Irak'ın kuzeyine yapılacak yardımları görüştüklerini hatırlatarak, şunları söyledi: "Şu sonuca ulaştık: Her ülke, kendi içinde durum değerlendirmesi yaparak, nasıl yardım edeceğini belirleyecek. Bunun dışında siyasi sürecin sağlıklı yürütülmesi için Irak'taki bütün unsurlar Kürt, Arap, Sünni, Şii ele ele vererek birlikte mücadele etmelidir."

Barzani'ye dönerek, "Biz, sizi yalnız bırakmayacağımızı göstermek istiyoruz. İçinde bulunduğunuz ağır şartlarda sizi tek başınıza bırakmak istemiyoruz" ifadesini kullanan Steinmeier, sözlerine şöyle devam etti: "Buraya gelince sığınmacıları ziyaret ettim ve nasıl şartlarda yaşadıklarını gördüm. İnsanlar, her şeyini geride bırakmış ve canlarını kurtarmak için kendilerini buraya atmışlar. İnsanların Sincar Dağı'ndan kurtulup, buraya ulaşmasındaki çabasından dolayı Kürdistan bölgesi hükümetine çok teşekkür etmeliyiz. Kürdistan bölgesi onları dağdan kurtardı ve sağ salim buraya gelmelerini sağladı."

Sığınmacıların, kendisine, "acaba ne zaman evlerimize döneceğiz" sorusunu yönelttiğini aktaran Steinmeier, "Barzani'yle de bu konuyu konuştuk. Bu soruyu cevaplandırmamız çok zor. Ancak uluslararası yardım kuruluşları ve devletlerin, sığınmacıların barınma ve gıda ihtiyacını karşılayacak yardımları temin etmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya olarak bu noktada kendilerine düşeni yapacaklarını kaydeden Steinmeier, sığınmacıların barınacakları yerler inşa edeceklerini bildirdi.

Barzani de konuşmasında, "Bu ziyaret, dostlarımızın dar ve sıkıntılı zamanlarda bizi yalnız bırakmadığını ve zor şartlarda destek çıktıklarının göstergesidir" dedi.

Kürt bölgesine yönelik desteklerin ve yardımların arttığına dikkati çeken Barzani, zor günlerinde yanlarında olan bütün dost ülkelere teşekkür etti.

Barzani, "Biz Kürdistan halkı olarak demokrasiye, özgürlüğe, bağışlayıcılığa ve birlikte yaşam kültürüne bağlı kaldığımız ve bu değerleri yaşattığımız için dost ülkeler, bu şekilde bize yardımcı oldular. Bunun farkında olmalıyız" diye konuştu.

Kanlarının son damlasına kadar söz konusu değerleri koruyacaklarını vurgulayan Barzani, sözlerini şöyle tamamladı: "Bütün unsurlar olarak Irak'ta özgür şekilde yaşayacağız. Kürt halkı, geçmişte büyük felaketlere maruz kaldı. Son felaket Kürdistanlı Yezidi kardeşlerimizin başına geldi. Bunu hepimizin acısı olarak görüyoruz. Birliğimizi ve dayanışmamızı koruyarak ve dostlarımızın yardımlarıyla bu yok etme planını da boşa çıkaracağız."

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Irak ziyareti kapsamında ilk olarak Bağdat'ta, hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-İbadi ile görüşmüştü. Steinmeier, ikinci görüşmesini, Irak Dışişleri Bakanlığına vekalet eden Hüseyin eş-Şehristani ile gerçekleştirmişti.

Öte yandan Haftalık Bild am Sonntag gazetesine konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bağımsız bir Kürt devleti bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracaktır ve muhtemelen Irak'ın komşularıyla yeni gerilimler ortaya çıkaracaktır” iddiasında bulndu.

Türkiye ve Suriye'de de, Kürtlerin yaşadığını hatırlatan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını ümit ettiğini söyledi.

Sosyal Demokrat Partili Bakan, “Haydar El Abadi başbakanlığında Bağdat'ta, ülkenin tüm bölge ve dinlerinin içinde kendini bulduğu ve İslam Devleti örgütüne karşı kendini koruyabilen yeni bir hükümetin kurulması Irak devletinin bütünlüğü açısından belki de son şanstır” dedi.

Hırıstiyan Demokrat Birlik milletvekili Karl-Georg Wellman Cumartesi günü Die Welt gazetesine verdiği demeçte Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinden yana olduğunu ifade etmişti.

ADVERTISEMENT

Wellmann, Irak devletinin ülkede güvenlik ve düzeni sağlayabilecek durumda olmadığını ancak buna karşılık özerk Kürt bölgesinin siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı olduğunu ifade etmişti.

 
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.