Alman eski istihbarat şefi: Türkiye'yi dinleme talimatı hükümetten

Alman eski istihbarat şefi: Türkiye'yi dinleme talimatı hükümetten

Alman dış istihbaratı BND'nin eski başkanlarından Wieck, Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin Federal hükümetin talimatıyla yapıldığından emin olduğunu söyledi.

Almanya'nın dış istihbaratından sorumlu 'Federal Haber Servisi' BND'nin eski başkanlarından Hans-Georg Wieck, Almanların Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinden Federal hükümetin sorumlu olduğunu, BND'nin kendi başına böyle bir karar almasının mümkün olmadığını söyledi.

'Mitteldeutsche Zeitung' isimli gazeteye konuşan Wieck, BND'ye NATO ortağı Türkiye'de istihbarat çalışması yapması için talimatın, Kürtlerle Kürt olmayanlar arasındaki gerginlikten dolayı verildiğini, Almanya'da yaşayan vatandaşlar nedeniyle oluşan güvenlik endişesinin bu çalışmaya neden olduğunu tahmin ettiğini belirtti. Wieck, istihbarat çalışmasının daha çok Almanya'nın iç politikasıyla ilgili olduğunu öne sürdü.

Türk Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Almanların Türkiye'deki istihbarat çalışmalarına dair haberlerin doğru olması halinde, bu durumun çok ciddi olduğu ve Almanya'dan tatmin edici resmi açıklamalar beklendiği bildirildi ve istihbarat çalışmalarına da derhal son verilmesi taleb edildi.

Federal Başbakan Angela Merkel, konuyla ilgili kamuoyu önünde bir açıklama yapmayacağını ifade ederek, daha önce 'Dostlar arasında casusluk çalışması yapılmaz.' ifadesi hatırlatıldığında, o sözleri ABD için söylediğini belirtti. Alman muhalefet partileri ise Başbakan Merkel'den konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmasını istediler.

ABD ÇEKİMSER DAVRANIYOR

Almanya'nın Türkiye'deki casusluk faaliyetleri konusunda ABD'den somut bir tepki gelmedi. Amerikan Dışişleri Bakanlık sözcüsü, konuyla ilgili haberleri yorumsuz bırakacağını söyledi. Almanya ile ortak tehditlere karşı sıkı bir ortak çalışma içinde olduklarını belirtti.

Alman medyasında çıkan haberlere göre, BND Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin en az bir telefon görüşmesini dinlemiş. Kerry'nin telefon görüşmesi, 2013'te genel takip sırasında rastlantı sonucu ele geçirilmiş. Aynı şekilde Kerry'den önceki Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un da 2012'de bir telefon görüşmesi Alman ajanlar tarafından dinlenmiş.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler