Almanya Dışişleri Bakanından Astana çıkışı

Almanya Dışişleri Bakanından Astana çıkışı

"Suriye için paralel çözüm aranmamalı" diyen Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Suriye krizine Astana üçlüsünün (Türkiye, İran,Rusya) değil BM'nin çözüm araması gerektiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Bonn'daki 20'ler Grubu (G20) Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında yaptığı konuşmada Astana süreci hakkında ilginç bir çıkışta bulundu.

Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetiminde siyasi çözüm arama çabalarını destekleyeceğini söyleyen Gabriel, çözüm için yapılacak görüşmelerin yerinin Cenevre olduğunu ve "buna paralel istişarelerin" olmaması gerektiğini belirtti. "Suriye için paralel çözüm aranmamalı" diyen Gabriel, Suriye krizine Astana üçlüsünün (Türkiye, İran,Rusya) değil BM'nin çözüm araması gerektiğini söyledi. Bonn'daki Suriye özel görüşmelerine ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Türkiye, İngiltere ve Fransa'nın dışişleri bakanları katıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da, Rusya'nın Şam yönetimi ve İran üzerinde nüfuzunu kullanmaması ve rejim muhaliflerini "terörist" olarak nitelemekten vazgeçmemesi durumunda Cenevre görüşmelerinin başarıya ulaştırılamayacağını vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Türkiye öncülüğünde Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye barış görüşmelerinin ABD tarafından da desteklendiğini açıklamıştı. Astana görüşmeleri perşembe günü ortak bildiri hazırlanmadan, karşılıklı suçlamalarla sona ermişti.

Astana'da siyasi çözüm imkânlarının da ele alınması, tek çözümün BM'nin arabuluculuğuyla sağlanabileceğini savunan Batı ve Arap ülkeleri tarafından eleştirilmişti. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, 9 ay önce kesilen Suriyeli gruplar arasındaki görüşmelere 23 Şubat'ta Cenevre'de devam edileceğini duyurdu. Mistura'nın sözcüsü Cenevre görüşmelerine hangi grupların katılacağının henüz kesinleşmediğini ancak yaptıkları davete olumlu yanıtların verildiğini açıkladı. (Fırat Arslan - İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.