Almanya İncirlik’e alternatif üs arayışında

Almanya İncirlik’e alternatif üs arayışında

Türkiye ile Almanya arasında İncirlik yüzünden yaşanan kriz üzerine Berlin yeni üs arayışını hızlandırdı. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’ın hafta sonu konuyla ilgili Ürdün’de temaslarda bulunacağı bildirildi.

Türkiye'nin Alman milletvekillerinin İncirlik'i ziyaretine izin vermemesi üzerine Berlin, Alman askerlerinin konuşlandırılabileceği yeni üs olasılıklarını araştırıyor. Bu çerçevede, Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'ın hafta sonu Ürdün'ü ziyaret edeceği bildirildi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili bakan von der Leyen, Çarşamba günü Berlin'de yaptığı açıklamada "Ürdün'de bir yandan yerinde incelemelerde bulunurken diğer yandan da Kral Abdullah ile görüşeceğim. Bu konuyu ele alacağımız, yapılması gereken ilk görüşme olacak.” dedi. Von der Leyen, federal Alman Meclisi'nin Savunma Komisyonu'nda konuyla ilgili oturumun ardından yaptığı açıklamada, salı günü incelemelerde bulunacak bir heyetin Ürdün'e gittiğini söyledi.

Savunma Bakanı von der Leyen Alman askerlerinin konuşlanabileceği diğer bir yer olarak Kıbrıs'ın da seçenekler arasında bulunduğunu dile getirdi. İncirlik Hava Üssü'ne alternatif olabilecek kimi üsslerin ise Amman-Ürdün, Akrotiri-Kıbrıs, Dhekalia-Kıbrıs, Camp Doha-Kuveyt olduğu ileri sürüldü.

Von der Leyen, ancak Alman askerlerinin İncirlik'te göreve devam etmesi konusunda "Türk hükümeti ile hâlâ görüşmelerin sürdüğüne dikkat çekmek istediğini” vurgulayarak, önümüzdeki hafta görüşmelerin sonucuna ilişkin federal meclise bilgi verileceğini de sözlerine ekledi.

Türkiye'nin, Adana'daki İncirlik hava üssünde uluslararası koalisyonda görev yapan federal ordu askerlerinin Alman milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermedi. 

Alman Federal Meclisi tarafından Ermeni soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından da Türkiye Alman vekillerin İncirlik'teki askerleri ziyaretine uzun süre izin vermemişti. Kriz, Alman Federal Meclisi Savunma Komisyonu'ndan bir heyete geçen sonbaharda ziyaret izni verilmesiyle aşılmıştı. İncirlik'teki Alman birliğinde yaklaşık 260 asker bulunuyor.

Darbecilerle ilişkide oldukları tespit edilen subayları Türkiye iade etmeyen Almanya, çok sayıda FETÖ yargı mensubunu da ülkesinde barındırıyor. Bunların başında Zekeriya Öz ve Celal Kara geliyor. Her iki isim için Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, “Kesinlikle iade söz konusu olmayacaktır.” demişti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.