Almanya'dan Güney Kürdistan'a 40 milyon liralık silah yardımı

Almanya'dan Güney Kürdistan'a 40 milyon liralık silah yardımı

Almanya’nın Kürdistan Bölgesel Yönetimine 13 milyon avro (Yaklaşık 40 milyon Türk lirası) değerinde silah yardımı yapacağı öğrenildi

Almanya’nın Kürdistan Bölgesel Yönetimine (KBY) 13 milyon avro değerinde silah yardımı yapacağı bildirildi

Almanya Savunma Bakanlığı tarafından açıklanan listede, KBY’ye gönderilecek silah ve mühimmat arasında, 30 milan tanksavar, 203 adet bazuka, 4 bin 80 G3piyade tüfeği,  40 P1 tabanca, 10 bin el bombası, 10 "Dingo" adlı askeri nakliye aracı ve 10 sıhhi araç,  6,5 milyon mermi, kış için çeşitli giysiler ve kişisel sıhhi malzeme yer alıyor.

Bakanlığın açıklamasında, IŞİD’in Irak ve Suriye’de milyonlarca insanın hayatını tehdit etmeye devam ettiği belirterek, IŞİD’in bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı, bunun Almanya’nın güvenlik çıkarlarını doğrudan tehdit ettiği ifade edildi.

Birleşmiş Milletlerin IŞİD tehdidini bir çok kez ele aldığı ve Irak hükümetinin terörizmle mücadele çabalarına destek verilmesini istediğine işaret edilen açıklamada, Irak hükümetinin de BM üyelerinden kapsamlı destek verilmesini istediği kaydedildi.

Almanya’nın uluslararası ittifak içinde hareket ettiği ifade edilen açıklamada, IŞİD’in son aylarda kısmen durdurulmasının ve geri çekilmesinin başarıldığını, Almanya’nın da şimdiye kadar yapılan yardımlarla buna katkıda bulunduğu öne sürüldü.

Irak’taki merkezi hükümet ile istişare edilerek KBY’ye geçen yıl askeri yardım yapıldığına işaret edilen açıklamada, Alman hükümetinin şimdi de yine Bağdat’taki hükümet, uluslararası partnerler ve KBY ile yapılan istişareler sonucunda bu yardımın genişletilmesine karar verdiği ifade edildi.

Açıklamada şimdi yapılacak silah yardımın 13 milyon avro değerinde olduğu kaydedildi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, Alman hükümetinin aldığı bu kararı eleştirerek, Almanya’nın daha önce gönderdiği silahların nerede kaldığını Alman hükümetinin de bilmediğini ifade etti.

Almanya geçen yılın Eylül ve Kasım aylarında KBY’e 70 milyon avroluk silah ve mühimmat göndermiş daha sonra da ülkeye getirilen 32 Peşmergeye, Bavyera eyaletinde silahların kullanımıyla ilgili eğitim verilmişti.

Alman Meclisi de geçen hafta Alman hükümetinin KBY güçlerine eğitim vermesi için bölgeye yaklaşık 100 kişilik askeri eğitim birliği gönderme kararını onaylamıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler