Almanya’nın vatandaşlarına OHAL uyarısına Dışişleri'nden yanıt

Almanya’nın vatandaşlarına OHAL uyarısına Dışişleri'nden yanıt

Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın, ilan edilen OHAL nedeniyle vatandaşlarına yönelik ülkemize seyahat uyarısı yapmasına ilişkin, Dışişleri Bakanlığından yanıt bir açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:  

“Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın internet sayfasında yer verilen ülkemize yönelik seyahat uyarısının 22 Temmuz 2016 tarihinde güncellenen metninde, ülkemizde yaşanan darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması hakkında gerçeklerle bağdaşmayan bilgilere yer verildiği dikkatimizi çekmiştir.

Olağanüstü hal ilanının amacı, vatandaşlarımızın temel haklarının kısıtlanması değil, FETÖ terör örgütünün daha hızlı ve etkin bir şekilde etkisiz hale getirilmesidir.

Bahse konu seyahat uyarasında, OHAL uygulaması kapsamında, ülkemize seyahat edecek Türk vatandaşlığını da haiz Alman vatandaşlarının seyahat kısıtlamalarıyla karşılaşabilecekleri veya askerlik hizmetine alınabilecekleri belirtilmektedir.

Bilindiği üzere ülkemiz genelinde 21 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Anayasa'nın 120. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun (OHAL) 3. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu kapsamda, OHAL Kanunu'nun hükümleri arasında askere alma veya erteleme ile ilgili özel bir düzenleme yer almamaktadır.

Öte yandan, çifte vatandaşlar dâhil, vatandaşlarımızın yurtdışına seyahatlerine ilişkin kısıtlamalar sadece kamu görevlilerini ilgilendirmekte olup, umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın ülkemizden başka ülkelere seyahatleri konusunda bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Yanlış ve yanıltıcı bilgiler içeren söz konusu seyahat uyarısıyla ilgili olarak Alman makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır.” (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler