Amerika'ya beyaz köleler de götürülmüş

Amerika'ya beyaz köleler de götürülmüş

Amerika'nın kölecilik tarihinde hep Afrika kökenli siyahi köleler anlatılıyor. Ancak ortaya çıkan yeni bilgiler Amerika'nın keşfinin ardından bu yeni kıtaya binlerce İrlandalı beyaz kölenin gönderildiğini gösteriyor

Amerika tarihindeki kölelik uygulamalarıyla yüzleşmek adına, ülkede uygulanan eğitim müfredatında köleliğe büyük yer ayırıyor. ABD'deki okullarda, Afrikalı kölelerin nasıl alınıp satıldıkları, kölelik ticaretinin nasıl yapıldığı tarihi belgelerle anlatılıyor. Ancak ortaya çıkan yeni bilgi ve belgeler, Amerika'nın kölecilik tarihinde İrlandalı beyaz kölelerin de olduğunu gösteriyor. ABD'nin İrlandalı köleleri eğitim müfredatına neden koymadığı ise bilinmiyor.

Montreal merkezli Küreselleşme ve Araştırma Merkezi'nden John Martin, "İrlanda Köle Ticareti-Unutulmuş Beyaz Köleler" başlıklı makalesinde, köle ticaretinde sadece Afrikalı siyahi kölelerin alınıp satılmadığını kaydediyor.

Makalede, İralanda'nın korkunç bir kölelik tarihine sahip olduğu, İrlandalı kölelerin de Afrikalı köleler gibi alınıp satıldıkları, hatta daha kötü muameleler yaşadıkları ifade ediliyor.

John Martin makalesinde, "İrlanda'da kölecilik, 2. James zamanında 30 bin kişinin Yeni Dünya'ya köle olarak satılmasıyla başladı. James 1625 tarihli talimatında, İrlanda'daki siyasi tutukluların denizaşırı bölgeye gönderilmeleri ve Batı Hindistan'daki İngilizlere satılmalarını emretti. 1600'lü yıllarında ortalarına kadar Antigua ve Montserrat'taki kölelerin büyük bölümünün İrlandalılar oluşturuyordu. O tarihlerde, Montserrat nüfusunun yüzde 70'i İrlandalı kölelerden oluşuyordu."

"İrlanda kısa sürede İngiliz tüccarların en büyük köle kaynağı haline geldi. Yeni Dünya'nın (Amerika) ilk kölelerinin büyük bölümü beyazlardan oluşuyordu." ifadelerini yazdı.

John Martin, İngilizlerin elindeki İrlanda nüfusunun köle ticarei için nasıl kullanıldığını rakamlarıyla birlikte belirtiyor.

Martin, "1650'li yıllarda yaşları 10 ile 14 arasında değişen yaklaşık 100 bin İrlandalı çocuk Batı Hindistan, Virginia ve Yeni İngiltere'ye köle olarak satıldı. Bu on yıl içerisinde çoğu çocuk ve kadın yaklaşık 52 bin İrlandalı Barbados ve Virginia'ya satıldı. Kadınlar ve yetişkin erkeklerden oluşan bir diğer 30 bin İrlandalı dünyanın farklı bölgelerine gönderilerek daha yüksek fiyatlara satıldı. 1656 yılında Oliver Cromwell döneminde 2 bin İrlandalı çocuk, Jameika'ya götürüldü ve buradaki İngiliz yerleşimcilere satıldı." ifadelerini kullanıyor.

Martin, İrlandalıların köle olarak kullanılmasının çok bilinmemesinin sebebi olarak, İrlandalıların hep "sözleşmeli uşak" olarak tanıtıldığını, ancak 17. ve 18. yüzyıllarda İrlandalıların "çiftlik hayvanları" gibi görüldüğünü ifade ediyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler