Anadil yasağı Türkiye'de böyle uygulanmıştı

Anadil yasağı Türkiye'de böyle uygulanmıştı

21.5.1936 Tarihli Cumhuriyet gazetesinde yer alan haber kupürü Türkiye'de ana dil yasağının nasıl uygulandığının örneği.

Kürtçe, Arapça, Gürcüce, Boşnakça, Çerkezce, Arnavutça vb. dillerde konuşan yurttaşlarımızı 'ötekileştiren' Ana Dil Yasağı, totaliter yönetimlere özgü bir düzenlemeydi. Doğan çocuğun hangi dili öğreneceği biyolojik ve fiziksel özelliklerine göre değil, yetiştiği aile ya da çevre ortamına bağlıdır.Bu aile-çevre ortamının dili, doğal olarak insanın ana dilidir. Evrensel değerlere aykırı yasanın bu ilanı Cumhuriyet gazetesi'nde şöyle yer almıştır.

GÖNENDE HERKES TÜRKÇE KONUŞACAK

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan küpürde; Gönen'de Türkçe'den başka dil konuşşulması Gönen Belediyesi'nin karari ile yasak edilmiştir. Çerkesçe, Gürcüce, Arnavutça, Pomakça gibi yabancı dillerle konuşanların cezalandırılacakları tellalla halka ilan edilmiştir. 

ÇARŞI DA PAZAR DA HER YERDE

Çarşıda, pazarda kahvehanelerde yabancı dil ile konuşanlar Gönen belediyesinin tam yerinde verdiği bu karar üzerine bundan böyle Türkçe konuşacaklardır. Gönen halkı bu karardan çok memnun olmuştur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.