"Anadolu coğrafyasının çoğu birinci derece deprem kuşağı alanında"

"Anadolu coğrafyasının çoğu birinci derece deprem kuşağı alanında"

​Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Anadolu coğrafyasının çoğunun birinci derece deprem kuşağı alanında olan bir bölge olduğunu belirterek Türkiye'nin deprem ve felaketlere karşı mesafe kat ettiğini söyledi.

Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Bitlis Eren Üniversitesi(BEÜ) tarafından, "Bitlis Depremselliği ve Yapılaşma" temasıyla bir panel düzenlendi.

Üniversitenin Rahva yerleşkesindeki Beden Eğitimi ve Spor Salonu’nda düzenlenen panele; Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Fuat Balkan, İl Milli Eğitim Müdürü M. Emin Korkmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Fuat Balkan, 1-7 Mart tarihleri arasında AFAD Haftası nedeniyle ülke genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerin Bitlis’te de düzenlediklerini belirterek, katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

"Mümkün olmayan depremin ne zaman olacağının bilinmesidir"

Bitlis Eren Üniversitesi ile Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü iş ortaklığıyla böylesi bir panelin düzenlendiğini belirten BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, "Tarihe baktığımız zaman, ülkemiz acı deprem tecrübeleriyle dolu. 17 Ağustos 1999 tarihinde çok acı bir deprem yaşandı. Tabi ondan önce de çok depremler oldu. Ondan sonra Van ilimizde ciddi bir deprem yaşandı. Tabi aralarında yine depremler var. Gerek 17 Ağustos depremi gerekse de Van depreminden önce büyük bir depremin geleceğinden bahsediyor muyduk? Bilim adamları söylemiyor muydu? Halk kendi aralarında konuşmuyor muydu? Basında gündeme gelmiyor muydu? Geliyordu. Demek ki deprem önceden tahmin ediliyor. Bilgi birikimiyle, teknolojik gelişmelerle bu mümkündür. Ama mümkün olmayan depremin ne zaman olacağıdır." dedi.

"Anadolu coğrafyasının çoğu birinci derece deprem kuşağı alanında olan bir bölge"

Ardından konuşan Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, 1-7 Mart tarihlerinin Deprem Haftası olarak kutlandığını, bu anlamda toplumda bilinci geliştirmek, farkındalık oluşturmak, tekrar bu konudaki duyarlılığı toplumun tüm kesimleriyle paylaşma adına organizasyonlar yapıldığını belirtti.

Ustaoğlu, "Bu coğrafyanın kaderi, tabi farklı kaderlere mahkum olmakla birlikte en önemlisi bu Anadolu coğrafyasının çoğu birinci derece deprem kuşağı alanında olan bir bölge. Zaman zaman bunun acılarını, hüznünü, üzüntüsünü yaşıyoruz. Bende bir Düzceli olarak, özellikle 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini, yakınları bizatihi orada yaşamış, o acıyı, felaketi çok derinde hissederek gören birisiyim. Bu anlamada bir depremin toplumda nasıl travma yarattığını, yıllarca o bölgede başta yakınlarımız olmak üzere, etraflarındakilerden gören ve şahit olan birisiyim." diye konuştu.

"Deprem ve felaketlere karşı ülkemiz bayağı mesafe kat etti"

Ustaoğlu, şunları söyledi: "Bu felaketlere, bu afette hazırlıklı olma adına, Allah’a hamdolsun ülkemiz bu konuda bayağı mesafe kat etti. Bu anlamda güzel çalışmalar var. Teknik ve donanım olarak, hazırlık anlamında artık her ilimizde İl Afet ve Acil Müdürlüğü bünyesinde kurulan ekiplerimizle birlikte vaktinde ve zamanında, bir canı kurtarma adına her türlü donanım illerimizde mevcut. Bu anlamda iyi bir yere geldiğimizi düşünüyorum. 2008 sonunda çıkan mevzuat değişikliğiyle, tek çatı altında Afet ve Acil Başkanlığı olarak, 2009 yılından itibaren Başbakanlık bünyesinde kurulan bir başkanlığımız var. Bu konuda ciddi bir koordinasyon kopukluğu vardı. Bu yapıdan sonra ilk yaşadığımız deprem felaketi Van’da oldu. Bir yıldan daha kısa bir sürede devletimizin imkânlarıyla yaralar sarıldı. Yepyeni bir Van ortaya çıktı."

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Hakan Çoban’ın moderatörlüğünde; Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, Yrd. Doç. Dr. Ercan Işık ve Uzman Ergin Eribol tarafından birer sunum gerçekleştirildi. Sunumların ardında Vali Ustaoğlu, Bitlis İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından AFAD malzemelerinin bulunduğu sergiyi gezdi. (İLKHA)















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.