Anadolu Tarih ve Kültür Buluşmaları kapsamında Bitlis'i geziyorlar

Anadolu Tarih ve Kültür Buluşmaları kapsamında Bitlis'i geziyorlar

Türkiye'nin farklı illerindeki okullarda okuyan öğrenciler, "Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları" kapsamında Bitlis ve ilçelerini gezdiler.

Türkiye'nin farklı illerinde okuyan öğrenciler Bitlis'i gezdiler. "Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları" kapsamında Bitlis'e gelen öğrencilerin ilk durağı Bitlis İl Halk Kütüphanesi oldu. Burada Bitlisli öğrencilerle bir araya gelinerek, bir söyleşi gerçekleştirildi.

Burada öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştiren Kültür Turizm Bakanlığı Bakanlık Danışmanı Prof. Dr. Fahri Temizyürek, ülkeyi bir bütün olarak tanımayı hedeflediklerini söyledi.

Temizyürek, "Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Buluşmaları; bakanlığımızın yürüttüğü doğudan batıya, kuzeyden güneye, gençlerimizin; tarihi, kültürü, medeniyeti ve mimariyi, ülkesini bir bütün olarak tanımayı hedeflediği bir projedir. Bu çerçevede ülkemizin seçkin liselerinden sınırlı sayıda gençlerimizi başta milli mücadelenin verilmiş olduğu coğrafya olmak üzere, ülkemizi tanıtmayı ve onların birbiriyle hemhal olmasını amaçlayan aynı zamanda da coğrafya ve tarih bilgisini geliştirmeyi hedefleyen bir projedir." dedi.

Geziyi Çanakkale'den başlattıklarını dile getiren Temizyürek, şunları söyledi:

"Bu çerçevede geziye Çanakkale'den başladık. Çünkü 'Çanakkale ruhu' önemliydi. O ruhun gençlerimizde yeşermesini ve gelişmesini hedefledik. Daha sonra Diyarbakır, Mardin, Sivas, Erzurum, Amasya, İstanbul, Ankara ve en son da Van, Bitlis, Tatvan, Ahlat ve çevresini kapsayan tarihi bilgilendirmeyi gaye edinen bir program kapsamında buradayız. Burada tarihi, coğrafyayı bilen hocalarımız, bu proje kapsamında bizimle birlikte oldu. Gençlere bu konuda bilgiler veriyor. Bugün de yine aramızda Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu var. Onlar hem tarih hem de kültürel anlamda gençlere bilgiler vermektedir."

"Amacımız; Ahlat'ı, Çanakkale ile ilişkili şekilde Türkiye'nin gündeminde tutmaktır"

Burada yapılan söyleşinin ardından öğrenci ve görevliler, Bitlis Valisi Oktay Çağatay'ı makamında ziyaret ettiler.

Valilik Konferans Salonu'nda öğrencilerle bir araya gelen Çağatay, Bitlis'in Doğu Anadolu'nun en eski, Türkiye'nin ise eski şehirlerinden biri olduğunu belirtti.

Bitlis'in yaklaşık 6 bin yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlatan Çağatay, "Şehir merkezinde gördüğünüz kale, Büyük İskender'in komutanı tarafından yapılmış bir kale. Bitlis'in son yıllarda öne çok çıkan Ahlat ilçesi var. Ahlat'ı gezip göreceksiniz. Van Gölü'nün yüzde 65'lik kısmı Bitlis sınırları içindedir. Van Gölü çevresinde Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerimiz var. Van Gölü, harika bir güzellik arz ediyor. İlimiz sınırlarında Süphan ve Nemrut dağları var. Nemrut Dağı'nın içinde dünyanın en büyük krater göllerinden biri var. Çok yoğun ziyaretçi oluyor. Son yıllarda Ahlat'ta yapılan çalışmalar sayesinde Selçuklu Meydan Mezarlığı alanı dünyaya tanıtılıyor. Bu, dünyanın en büyük İslam mezarlığıdır. Ahlat gibi bir güzelliğe sahip olmak bize gurur veriyor. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, gayretimizi oraya yönlendirmiş vaziyetteyiz. Orada, önümüzdeki yıllarda gençlerimizin aynen Çanakkale'de olduğu gibi ziyaretçi anlamında rahat edebilmeleri için ciddi bir alt yapı çalışması yürütüyoruz. Amacımız Sultan Alparslan'ın Malazgirt'teki harekatını başlattığı Ahlat'ı, Çanakkale ile ilişkili şekilde Türkiye'nin gündeminde tutmaktır." diye konuştu. 

Buradan ayrılan 50 öğrenci ve hocalar, Ahlat ve Adilcevaz ilçelerine geçip, burada tarihi yerleri ziyaret edecekler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.