Anayasa değişikliği teklifinde 3 madde daha kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinde 3 madde daha kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 6'ıncı maddesi 343, 7 ve 8'inci maddeleri ise 340 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin 6,7 ve 8'inci maddeleri oylandı.

Anayasa değişikliği teklifinin 6'ncı maddesinin Genel Kuruldaki gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 343 kabul, 137 ret, 2 boş, 1 geçersiz oy çıktı.

Anayasa değişikliği teklifinin 7'nci maddesinin Genel Kuruldaki gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret, 4 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

8'inci maddenin Genel Kuruldaki gizli oylamasına ise 481 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 135 ret, 5 boş, 1 de geçersiz oy çıktı.

Değişiklikler neleri içeriyor?

6'ncı maddeyle, yasamanın belli bir konuda Meclis araştırması yapması, genel görüşme açarak Genel Kurulda görüşmesi ve milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanların cevaplaması istemiyle yazılı soru sorması düzenleniyor. Böylelikle, hükümet sisteminde yapılması öngörülen değişikliğe uygun olarak bilgi edinme ve denetim yolları yeniden düzenlenecek.

7'nci madde

7'nci Maddeyle, Anayasanın mevcut 101'inci ve 102'nci maddeleri birleştirilmekte ve Cumhurbaşkanının adaylık ve seçim usulü düzenleniyor. Cumhurbaşkanının kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliğine sahip, doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından, doğrudan halk tarafından seçilmesi öngörülüyor.

Cumhurbaşkanının görev süresi yürütme istikrarı bakımından beş yıl olarak belirlenmekte; bir kişinin en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebileceği hüküm altına alınacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde siyasi partilerin etkisi artırılmakta ve Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partilerin aday gösterebilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, demokratik katılımın artırılması amacıyla birçok ülke uygulamasında  olduğu gibi en az yüz bin seçmen tarafından da Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesi imkânı tanınacak.

Cumhurbaşkanı seçilenin Meclis üyeliğinin sona ermesi hükmüne yer verilecek.

Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılacak. Böylelikle doğrudan halk tarafından seçilen ve esasen siyasal bir kişilik olan Cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kaldıran ilga normunun, halk oylamasında kabulü akabinde yürürlüğe girmesi anında bir siyasi partiyle ilişki kurması mümkün hale getirilecek.

8'inci madde

8'inci maddeyle; Cumhurbaşkanının Devletin başı olduğu, yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanına ait olduğu; yürütme yetkisine dayanarak, Cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve üst düzey kamu görevlilerini atamaya yetkili olduğu düzenleniyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanının genel siyasetin yürütülmesinde yürütme yetkisi ile ilgili olarak ihtiyaç duyduğu konularda kararname çıkarabilecek. Bu düzenlemeyle kararnamelerin, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanmakta; temek hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılarak, kanunlarda kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanunun uygulanacağı hükme bağlanacak. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.