"Anayasa Değişiklik Uyum Paketi" Resmi Gazete'de

"Anayasa Değişiklik Uyum Paketi" Resmi Gazete'de

"Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" yayımlandı.

Bu doğrultuda, Türkiye dışındaki seçmenlerin randevuyla oy kullanmaları usulü kaldırıldı. Vatandaşlar, Türkiye'deki seçim gününden önceki 3'üncü güne kadar oy kullanabilecekler.

Yeni sistemde yürütme yetkisi cumhurbaşkanına, yasama yetkisi de TBMM'ye ait olacağı için bir kimse aynı zamanda hem cumhurbaşkanı adayı hem de milletvekili adayı olamayacak ve aday gösterilemeyecek. Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimleri 5 yılda bir aynı günde yapılacak.

Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indirilirken, Meclis'teki milletvekili sayısı 550'den 600'e yükseltilecek.

Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

Cumhurbaşkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve genel seçime bir yıldan fazla süre kalması durumunda cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen 45 gün içindeki son pazar günü yapılacak. Bu şekilde seçilen cumhurbaşkanı, Meclis seçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.