Ankara’dan Erbil’e 500 milyon dolar

Ankara’dan Erbil’e 500 milyon dolar

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin memur maaşlarını temin etmek üzere Türkiye’den 500 milyon dolar aldığı bildirildi.

Değişim Hareketi’nin (Goran) Irak Parlamentosu’ndaki Grup Başkanı Hoşyar Abdullah, dün Erbil’de Başbakan Neçirvan Barzani ile Kürt temsilcileri arasında gerçekleştirilen toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rûdaw’a konuşan Hoşyar Abdullah, Başbakan Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Bölgesi memur maaşlarını temin etmek üzere geçtiğimiz hafta Ankara’ya yaptığı ziyarette Türkiye’den 500 milyon dolar getirdiğini ifade ettiğini belirtti.

Kürdistan Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Rebaz Muhamemd Hamlan, 2014 Ağustos ayında, satılan iki gemi petrolün karşılığı olan paranın Erbil’e ulaştığını aktarmıştı.  Bakan, sözkonusu petrolden170 milyon dolar gelir elde edildiğini ifade etmişti.

Hemelan, “Gelen para tüm maaşları karşılamayacaktır. Bu nedenle daha fazla petrol sevkiyatı yaparak gerekli nakdi sağlamalıyız” demişti.

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz hafta Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye’ye taşınan petrolünün 42 milyon varile ulaştığını söylemişti.

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı üzerinden giden Kürdistan Bölgesi petrolü, 15 yıllığına Bağdat ile yapılan anlaşmalar ve Erbil'le olan sözleşmeler çerçevesinde devam ediyor. 

Bakan Yıldız, Ocak ayı ortasında Kürdistan Bölgesi’nden petrol akışında 46’ncı tankerin yüklendiğini bildirerek, "Şu anda Kuzey Irak'tan ham petrol akışında 37 milyon varile ulaştık. Günlük 450 bin varillere kadar da yükseldi. Hedefimiz kısa vadede 550 bin varillere ulaşması. Sonra da stabil hali olan 1 milyon varillere gelmesidir" diye konuşmuştu. (Rudaw)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.