Annelerin payına yine ağlamak düştü

Annelerin payına yine ağlamak düştü

Çocukları PKK tarafından dağa kaçırılan aileler, bayramın ilk gününü üzüntü, keder ve evlatlarına bayramlık olarak aldıkları elbiselere sarılıp ağlayarak geçiyor.

DİYARBAKIR  - Çocukları kaçırılan annelerin Dağkapı Şeyh Said Meydanında başlattıkları oturma eylemi 72. Gününde girdi.

Daha önce yapılan açıklamalardan ve bırakılan çocuklardan dolayı kendi çocuklarının bayramda bırakılacağı ümidine kapıldıklarını söyleyen anneler, kaçırılan çocukları için aldıkları bayramlık elbiselere sarılarak çocuklarının bir an önce bırakılması için çağrıda bulunuyor.

“Bizleri kendi emellerine kurban etmesinler”      

Oturma eylemi yapan annelerden Mehmet Aslan’ın annesi Hayriye Aslan, bayram gününün kendilerine zindana çevrildiğini ve bu gün en büyük ıstıraplarını yaşadıklarını söyledi.

Hayriye hanım, “Bizler burada sahipsiz ortada kaldık. 16 ayındaki oğlum 7 aydır haksı bir yere götürüldü. Rica ediyorum! Anneler ağlamasın diyorlar. Bizde bunu diyoruz. Allah rızası için bizi ağlatmasınlar. Bizleri kendi emellerine kurban etmesinler. Bizler kimsenin siyaseti için buraya gelmedik. Çocuklarımız için buradayız. Bu işe bir çare bulsunlar. Annelere bayramı çok görmesinler. Biz çocuklarımız istiyoruz. Bunu istemek de en doğal hakkımızdır.” talebinde bulundu.

“Artık hiçbir söyleme itimat etmiyoruz”    

Eyleme 72 gündür aralıksız katıldığını söyleyen Mehmet Tokay’ın annesi Sariye Tokay, başından bu yana barış sözcüğü üzerinden kendilerine bir umut verilmeye çalışıldığını, çözüm süreci adı altında kendilerinin oyalandığını söyleyerek artık hiçbir söyleme itimat etmediklerini, yetkililerden bir adım atmalarını istediklerin söyledi.

Sariye Hanım, “Hiç kimsenin süreci, hesapları bizleri ilgilendirmiyor. Biz çocuklarımızı istiyoruz. Kimse bizim çocuklarımız üzerine hesap yapmasın. Her iki tarafta seçim bahanesiyle bizleri oyalıyor. 3 ay oldu biz burada çocuklarımızı talep ediyoruz ama kimse sesimize kulak vermiyor. “ siteminde bulundu.

“Biz o çocukları katil olsun diye doğurmadık, yetiştirmedik”

Eyleme Batman’dan katılan Mustafa Tunç’un annesi Bozé Tunç, kendilerine bu zulmü yapmaya kimsenin hakkının olmadığını ve artık çocuklarını istedikleri söyleyerek, “Biz o çocukları katil olsun diye doğurmadık, yetiştirmedik. Biz, onların ellerinin kalem tutması, insanları öldürmesini değil yaşatmasını istedik. Kimse bizim elimizden çocuğumuzu alma hakkına sahip değildir.” diyerek adeta isyan etti.

“Kimseden bir beklentimiz yok” diyerek eylemi para karşılığında yapıyorlar söylemine de sert tepki gösteren Bozé hanım, bu söylemin ahlaksızlık olduğunu, bu güne kadar kimseden bir kuruş taleplerinin olmadığını ve olmayacağını söyledi.

“Kimse bizim çocuklarımız üzerinden kirli hesaplar içine girmesin”

Bozé hanım, “Biz çocuklarımıza kalem üzerinden insanlara faydalı olmasının eğitimini verdik ve çocuklarımızı böyle görmek istiyoruz. Onların dağa çıkarak katil olmasını istemedik. Kimse bizim çocuklarımız üzerinden kirli hesaplar içine girmesin. Bu çocuklar Allah’ın bize bir emanetidir. Ve onları istemek en doğal hakkımızdır.” şeklinde konuştu.

Devletinde kendilerine karşı kayıtsız kaldığını ve kendilerine sahip çıkmadığını ifade eden Bozé hanım, devletin bu tavrına da akıl erdiremediklerini söyledi.

“Çocuklarımızı geri getirme gibi bir derdi hiç yok. Böyle devlet mi olur?”

Bozé hanım, “ Bu ne biçim bir devlettir, nasıl bir anlayıştır? Anlamak kolay değil. Bir devlet düşünün kendisine emanet ettiğimiz çocuklarımıza sahip çıkamıyor. Çocuklarımızı okuldan alıp götürüyorlar, haberleri yok. 4 aydır ben bir anne olarak burada sürünüyorum, bizim halimizi sordukları yok. Bu çocuklar nereye götürülmüş, bunu bildiği yok. Geri getirme gibi bir derdi hiç yok. Böyle devlet mi olur? Artık yeter, yeter, yeter diyoruz.” İfadelerini kullandı.

Sorunlarının neredeyse dünya gündemine düştüğünü ancak buna rağmen kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını ifade eden Bozé hanım, insanların içinde bulundukları duru karşısında ki sessizliklerini bırakarak kendilerine kulak vermelerini istedi.

“Bayram vesilesiyle en azından çocuklarımızı bizlere hediye etsinler.”

Eyleme Bitlis’in Hizan ilçesinden katılan Veydat Aydın’ın annesi Leman Aydın ise kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını ve seslerini artık kimsenin duymak istemediğini belirterek sitem etti.

Leman Hanım, “72 gündür buradayız. Kimse bize destek olmuyor. Kimse sesimizi duymuyor. Allah rızası için bütün yetkililere buradan sesleniyorum. Bize destek verin. Çocuklarımızı bize geri getirin. Artık dayanamıyoruz. Talebemizi dikkate alsınlar. Bayram vesilesiyle en azından çocuklarımızı bizlere hediye etsinler.” Şeklinde konuştu.

Eyleme Batman’dan katılan Hamide Ayna kızı Aynur Ayna’nın şeker hastası olduğunu ve günde 4 kez İnsülin kullanmak zorunda olduğunu belirterek, “böyle bir insan o dağ ortamında nasıl yaşar? Bu kızı dağa götürmek onu öldürmektir” dedi. (Fikret Özkan  - İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.