"Antep fıstığı karaborsacıların eline düştüğü için pahalı"

"Antep fıstığı karaborsacıların eline düştüğü için pahalı"

Antep fıstığı fiyatındaki artışın kendilerini zor durumda bıraktığını belirten baklavacılar, fiyat artışına, karaborsacıların veya stokçuların neden olduğunu belirtiyor.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte fiyatı tavan yapan Antep fıstığı, tatlıcılara adeta isyan ettirdi. Kabuklu fıstık kilosu 65 liradan, tatlılarda kullanılan iç Antep fıstığı ise kilosu 210 liradan satılıyor.

Mardinli baklavacılar, fiyat artışına, iç fıstıkları ellerinde bulundurup piyasaya sürmeyen karaborsacı veya stokçuların neden olduğunu söylerken, vatandaşlar da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının buna müdahale etmesi gerektiğini belirtiyor.

Antep fıstıklı baklava üretimi yaparak satışa sunan Mehmet Emin Güneş, son iki yıldır aynı sorunun yaşandığını anlattı.

Güneş, "Geçen sene Ramazan'da 48 TL'ye sattığımız baklavayı şu an 70 TL'ye satmak zorunda kalıyoruz. Antep'te ise baklava fiyatını 80 TL yapmışlar. Biz yine Ramazan nedeniyle kendi kazancımızdan biraz feragat ederek 70 TL'ye satıyoruz. 'Az da olsa bir katkımız olsun.' diyoruz ama satışlarımız yok. Şu an satışlarımız var ile yok arası. Vatandaş ucuz istiyor ama iç fıstıktaki bu artış nedeniyle ancak bu kadar kurtarıyor." dedi.

"Her bayram öncesi fiyatları yükseltiyorlar"

Devletin bu durumuna müdahale etmesi gerektiğini kaydeden Güneş, şunları söyledi:

"Devletin, fındığa yaptığı gibi Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) altında müdahale etmesi lazımdır. Gaziantep'te daha önce FİSKOBİRLİK vardı, böyle fahiş fiyatlar olduğu zaman müdahale ediyordu. Aslında değil ki fıstık pahalıdır. Fıstık; tefecilerin, borsacıların, stokçuların eline düşmüş ve her bayram öncesi böyle fiyatları yükseltiyorlar. Fıstık, geçen sene bayramdan 3 gün önce bize 120 TL'ye gelmişti, şu an ise 220 TL’dir. Bu tamamen keyfi yapılan bir zamdır."

"Devletin müdahale edip fiyatını indirmesi gerekiyor"

Antep fıstığının fiyatı 220 TL'ye yükseldiği için artık kaliteli baklava yiyemediklerini belirten vatandaşlardan Davut Aslan, devletin buna bir çözüm bulması gerektiğini aktararak, "Mardin'de, Kızıltepe'de kaliteli baklava yiyemiyoruz. Fıstık pahalı olunca bazı baklavacılar malzemeden çalıyor, fıstığından çalıyor ve glikoz kullanıyor. Kilosu 70 TL olan baklavayı da alamıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 'İran'dan fıstığı getireceğiz.' diyor. Oranın fıstığı ile buranın fıstığı bir olmuyor, tat farkı var. Bu da aynı ithal et gibi olacak. Biz Antep fıstığı istiyoruz. Bir şekilde müdahale edip fiyatını indirsinler." ifadelerini kullandı. (M. Salih Keskin - İLKHA)













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler