Antep fıstığında sevindiren tebliğ

Antep fıstığında sevindiren tebliğ

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı üreticisinin uzun bir süredir beklediği ‘Antep fıstığı Lisanlı Depo Tebliği’nin Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

Antep fıstığının lisanslı depoculuk sisteminin içerisine girmesine olanak sağlayan tebliğin sektör için bir devrim niteliği taşıdığına dikkat çeken Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığında depolama sorununun lisanslı depoların aracılığıyla tamamen ortadan kalkacağını söyledi.

Tiryakioğlu, “Lisanslı depolar sektörde ürüne kalite ve standart kazandıracağı gibi stok konusunda da daha net rakamların ifade edilerek, iç piyasada istikrarsız fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesine katkı sunacak.” dedi.

Yaklaşık iki yıldır tebliğin yayınlanması yönünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TSE nezdinde yoğun faaliyetler yürüttüklerine dikkat çeken Tiryakioğlu, tebliğin oluşturulabilmesi için ilk olarak Kırmızı Kabuklu Antep fıstığının TSE standardına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

TSE, Fıstık Araştırma Müdürlüğü ve Antep fıstığı üreticileri ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde bu yılın Nisan ayı içerisinde ilk olarak  “TS 13693” kodu ile kırmızı kabuklu fıstığının TSE standardının belirlendiğini kaydeden Tiryakioğlu, bugün itibariyle tebliğin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti.

Sektöre katkı sağlayacak

‘Antep fıstığı Lisanslı Depo Tebliğinin’ temel amacının standartları belirlenen Antep fıstığının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması olduğunu açıklayan Tiryakioğlu, sektör için tarihi bir ilk oluşturan bu uygulamanın üretici ve alıcı için de birçok avantajı da beraberinde getirdiğini vurguladı.

Tiryakioğlu, “Daha önce bakanlık tarafından Pamuk, Fındık, Hububat, Kayısı, Zeytin ve Zeytinyağı gibi birçok tarımsal ürüne yönelik Lisanslı Depo Tebliği yayınlanmış ve bunlar uygulamaya konulmuştu. Yeşil altın Antep fıstığımız için bu karar bir ilk mahiyeti taşımaktadır. Borsa olarak öncülük ettiğimiz Antep fıstığı Lisanslı Depoculuk sisteminin en kısa sürede faaliyete geçmesi için ilk etapta şehrimizde 10 bin ton kapasiteye sahip bir lisanslı depoyu hizmete kazandırmak istiyoruz. Bu konuda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA)  ile ortak yürüttüğümüz 13 milyon 900 bin lira tutarında bir projemiz mevcut. Bu projenin yüzde 75’i İKA, yüzde 25’i ise bizim borsamız tarafından karşılanarak devreye girmesi sağlanacak.”ifadelerini kullandı.

 Sağlıklı depolama

Antep fıstığının sağlıklı depolanması konusunda da bir takım sorunların yaşandığına işaret eden Tiryakioğlu, lisanslı depoların üretimin yapıldığı illerde tam olarak işlevsellik kazanmasıyla birlikte sektörde sağlıklı bir depolama sistemine de geçilmiş olunacağını vurgulayarak, son olarak şunları kaydetti:

“Sağlıklı ve kontrollü bir depolamanın yanında her şeyden önce Antep fıstığının yapılacak analiz ve tetkiklerle istenilen standartları yakalayacak. Lisanslı depolar sektörün gelişmesi açısından da birçok kolaylık ve yenilik sağlayacak. Bu sistem sayesinde ihracatçı kaliteli ürünle ihracatta artış sağlayarak, yeni hedef pazarlara daha rahat yönelebilecek. Özellikle de gıda sanayisini fiyat yönünden yakından ilgilendiren iç piyasadaki Antep fıstığı stoku konusunda artık daha net rakamlar telaffuz edilebilecek. Lisanslı depolarda kayıt altına alınan Antep fıstığı tonajının da bilinmesi nedeniyle stokçuluğun ve istikrarsız fiyat artışının önüne geçilmesinde pozitif etken oluşturacak.”

İLKHA







Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.