Antep fıstığının Çin’e ihraç edilmesinin yolu açıldı

Antep fıstığının Çin’e ihraç edilmesinin yolu açıldı

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Antep fıstığının Çin’e ihraç edilmesinin yolunun açıldığını söyledi.

2019 yılının ilk altı aylık kuru meyve ve mamulleri ihracat rakamlarını açıklayan Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, geçen seneye göre bu yıl kuru meyve ihracatında rekor kırıldığını söyledi.

Kuru meyve sektörünün en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan Antep fıstığının ihraç rakamları ile ilgili de bilgi veren Çıkmaz, 2018 yılında Türkiye’den 93 ülkeye toplam 105 milyon 659 bin 771 dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.

“Antep fıstığının Çin’e ihraç edilmesinin yolu açılmıştır”

Çıkmaz “En büyük Antep fıstığı alıcısı bu dönemde 30 milyon 147 bin dolarla İtalya, 16 milyon 966 bin dolarla Almanya, 6 milyon 65 bin dolarla israil ise üçüncü sırada yer almıştır. Türkiye ve Çin arasında gerçekleştirilen yeni anlaşmalar sonucunda yeniden Antep fıstığının Çin’e ihraç edilmesinin yolu açılmıştır. Sektörümüz için Çin büyük bir pazar olup, 25 Temmuz’da Gaziantep’e gelecek olan Çin alım heyetiyle Çin’e ihracat yapma yeterliliğine sahip firmalarımızla ikili görüşme yapılması sağlanacaktır.” dedi. 

2018 yılının ilk altı aylık diliminde Türkiye genelinde 21 milyon 815 bin 862 dolar, Güneydoğudan ise aynı dönemde 13 milyon 636 bin 124 dolarlık Antep fıstığı ihracatı yapıldığını ifade eden Çıkmaz, bu rakamların Türkiye genelinde yapılan ihracatta 2019 yılının ilk altı aylık sürecinde bir önceki yıla göre yüzde 269 artışla 80 milyon 445 bin 735 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Çıkmaz, aynı dönem için Güneydoğu’dan ise Antep fıstığının bir önceki yıla oranla yüzde 265 gibi bir artışla, 49 milyon 711 bin 516 dolar olarak kayıt altına alındığını ifade etti.

Kuru meyve sektörünün en önemli ihraç ürünleri arasında yer alan kuru kaysının ihraç rakamları ile ilgili de bilgi veren Çıkmaz, yılın ilk altı aylık döneminde Türkiye genelinden 113 milyon 766 bin 595 dolarlık kuru kaysı ihracatı gerçekleştirildiğini kaydetti.

“Çin pazarı ülkemiz ve kentimizi için önemli ve büyük bir pazardır”

Gaziantep’e Çin’den bir alım heyetinin geleceğini belirten Çıkmaz, heyetin kurum meyve ürünlerinden Antep fıstığı, fındık, nohut, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve kuru dut alımı yapacağını belirterek, şunları söyledi:

“Son dönemlerde Çin’le Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesiyle iki ülke arasında alım heyetleri karşılıklı temaslarını sürdürüyor. Söz konusu sektörle ilgili karşılıklı ikili görüşmelere katılmak isteyen firmalarımızın birliğimiz genel sekreterliğine müracaat etmesi ve söz konusu toplantı için de gerekli randevu talebini oluşturması gerekmektedir. Söz konusu nitelikli alım heyetiyle görüşmek isteyen firmalarımız web sitemize girip kayıt formunu doldurabilir. Çin pazarı ülkemiz ve kentimizi için önemli ve büyük bir pazardır. Üç, dört yıldır Antep fıstığı alımını durduran Çin konuyla ilgili gerekli temasların sağlanması ve anlaşmaların imzalanmasıyla birlikte önümüzdeki süreçte Antep fıstığı ithalatına da izin verecektir. Bu hususla ilgili tarım bakanlığımızla gerekli yazışmalarımız sürüyor. 25 Temmuz tarihinde Çin’den gelecek olan nitelikli alım heyetinin Antep fıstığıyla ilgili taleplerinin yüksek olacağına inanıyoruz.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler