Gaziantep’te Antep ve İran Fıstığı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Gaziantep’te Antep ve İran Fıstığı bilgilendirme toplantısı yapıldı

Gaziantep’te İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

GAZİANTEP-Gaziantep’te Nizip Ticaret Odası, Harran Üniversitesi ve Nizip Antepfıstığı ve Zeytin Üreticileri Birliği Derneği (NAZDER) işbirliği ile İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt, İran’ın fıstık yetiştiriciliği ve satışı konusunda dünya çapında 1.sırada yer aldığını ve Türkiye fıstık üretiminin 4 katı büyüklüğünde olduğunu belirtti.

Özyurt, “Bu nedenle Nizip Ticaret Odası olarak 09-14 Kasım 2014 tarihlerinde İran’a yurtdışı iş gezisi düzenlenmiş ve 37 kişilik heyetle katılım sağlanmıştır. İran'da Tahran, Kerman, Rafsanjan, Sirjan bölgelerine ziyaretler gerçekleştirilerek fıstık yetiştiriciliği ve üretimi konusunda bilgiler alınmıştır. İlçemizin ve bölgemizin en önemli tarım ürünlerinden birisi de Antep Fıstığı'dır. Nizip ilçemiz, Türkiye'de işlenen Antep fıstığının yüzde 15'ini tek başına üretmekte ve ülkedeki tüm ilçeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Yani ilçemiz ve bölgemiz için geçim kaynağıdır.”dedi.

Nizip Ticaret Odası’nın 2008 yılından itibaren Antep Fıstığı’nın teşviki ve üretici bazında desteklenmesini, lisanslı depoculuk konularını Bakanlıkta, TOBB'da ve her platformda dile getirdiklerini belirten Özyurt, “Ayrıca Bakanlığımıza Antep Fıstığı’nın 2015 yılında biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklemesi kapsamına alınmasını talep ettik. Nizip Ticaret Odası olarak fıstık sektörünün gelişmesi adına yapmış olduğumuz çalışmalar geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir.”dedi.

Toplantıda, İran iş gezisi heyetinde bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzzet Açar tarafından katılımcılara İran fıstık yetiştiriciliği ve üretimi ile Antep Fıstığı hakkında bilgiler verildi.İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.