Antibiyotikler ülkemizde en çok reçete edilen ilaçlar içerisinde

Antibiyotikler ülkemizde en çok reçete edilen ilaçlar içerisinde

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Turgut, antibiyotiklerin Türkiye'de en çok reçete edilen ilaçlar içerisinde yer aldığını söyledi.

Gaziantep'te, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanlığı tarafından "Güney İlleri Akılcı Antibiyotik Kullanımı Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Abdulkadir Turgut, antibiyotiklerin Türkiye'de en çok reçete edilen ilaçlar içerisinde yer aldığını belirtti.

Bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını belirten Turgut, "Sağlığı olumsuz yönde etkileyen bu gereksiz ve yanlış ilaç kullanımı sadece sağlığımızla kalmayıp ülke ekonomisine de ciddi yükler getiriyor. Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanlığının desteği ve koordinasyonu ile gereksiz ve yanlış kullanımın önüne geçerek bir farkındalık oluşturmak adına ilacı kullanan vatandaşlarımızdan ilacı yazan hekimlerimize ve ilacı hastaya sunan eczacılarımıza kadar toplumun her kesimine yönelik çalışmalar yapıyoruz." dedi.

Antibiyotik kullanımında Türkiye ortalamasının altına düşmeyi hedeflediklerini kaydeden Turgut, "Gerçekleştireceğimiz bu çalıştay ile tüketim oranımızın yüksekliğini ortak kılan soruna yönelik her ilin profilini oluşturmayı, bu bilgiler sonrası bunları çalıştay ortamında tartışarak kararlar alıp bu kararların takipçisi olacağımız bir formatın bölgedeki çalışmalara daha motivasyon katacağını düşünmekteyiz. Hedefimiz Gaziantep olarak antibiyotik kullanımında Türkiye ortalamasının altına düşerek bu konuda rol model olmaktır." ifadelerini kullandı.

Akılcı ilaç kullanımı konusunda faaliyet ve verilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştiren Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi Başkanı Mesil Aksoy ise Dünya Sağlık Örgütü tahminlerinin yapılan çalışmaları desteklediğini ve ilaç kullanımında ciddi sorunların olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Aksoy, Gaziantep'te yapılan çalışmalar sonucu antibiyotiklerin reçeteleme tercihinde yaklaşık yüzde 30'luk bir azalma elde ettiklerini belirtti.

Çalıştaya; il sağlık müdürleri, Akılcı İlaç Kullanımı Dairesi koordinatörleri ve il temsilcileri, Gaziantep ve güney illerinden gelen yöneticiler, uzman hekimler, eczacılar, diş hekimleri ve aile hekimleri katıldı.

İLKHA


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.