AP'den Çin'in Müslümanlara yönelik sindirmelerine tepki

AP'den Çin'in Müslümanlara yönelik sindirmelerine tepki

​Avrupa Parlamentosu, Çin'in, Sincan bölgesindeki Müslümanlara karşı uyguladığı kitlesel keyfi gözaltıları sona erdirmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) temsilcileri, Çin yönetiminin Uygur'da Müslüman azınlığın sindirilmesine tepki göstererek, Sincan bölgesinde bulunan Müslümanların yaygın şekilde tutuklanmasını kınadı.

AP temsilcileri, Çin makamları tarafından Sincan bölgesinde Uygur, Kazak ve diğer etnik azınlık üyelerinin kitlesel bir biçimde sistematik ve keyfi olarak gözaltına alınmalarına derhal son vermesi çağrısında bulunarak gözaltına alınanların koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi.

Çin hükümetine çağrıda bulunan AP temsilcileri, bölgedeki tüm kampların ve gözaltı merkezlerinin kapatılmasını talep ederek, yurt dışında yaşayan Uygurlara karşı yapılan devlet tacizi ve sindirmelerden de derin endişe duyduklarını belirttiler.

"Müslümanların Çin'e geri dönüşlerini askıya alın"

AP temsilcileri ayrıca tüm AB ülkelerine de çağrıda bulunarak ülkelerinde bulunan Uygurların, Kazakların ve diğer Müslüman Türk azınlıkların "Çin'e geri dönüşünü askıya almalarını" istedi ve bu kişilerin Çin'e geri dönmeleri halinde muhtemel keyfi gözaltı, işkence ve kötü muamele ile karşılaşacakları uyarısında bulundu.

AP temsilcileri son olarak Çin'in kuzeybatısında bulunan Sincan Eyaletine gazetecilerin ve uluslararası gözlemcilerin engelsiz bir şekilde serbest dolaşım hakkına sahip olmalarını istedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.