"Arakan'ın yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmayalım"

"Arakan'ın yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmayalım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan Müslümanlarının düştüğü duruma seyirci kalmanın, bunun yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmanın, D-8 üye ülkelerine yakışmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9'uncu Zirve Toplantısı kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Arakan Müslümanlarının düştüğü duruma seyirci kalmanın, bunun yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmanın, D-8 üye ülkelerine yakışmayacağını vurguladı.

Türkiye'nin ev sahipliğinde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9'uncu Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirve toplantısının sonunda kapanış konuşması yaptı.

"Bu tür zirveler çok taraflı iş birliği zemininin gelişmesine katkı sağlıyor"

Konuşmasında zirveyle birlikte 5 yıl sonra bir araya gelmenin mutluluğunu ve D-8'in kuruluşunun 20'nci yıl dönümünü birlikte kutlamanın gurur ve heyecanını yaşadıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede kabul ettikleri İstanbul Bildirisi ve İstanbul Eylem Planıyla önümüzdeki dönemde yapacakları çalışmalara bir çerçeve çizeceğini söyledi.

D-8'in doğum yeri olan İstanbul'un adını taşıyan bu belgelerin sonuçlanması sürecinde sergiledikleri anlayış, gayret ve iş birliği için D-8 üye ülkeleri temsilcilerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tür zirvelerin; çok taraflı iş birliği zemininin gelişmesine katkı sağladığı kadar, ikili ilişkilerin gelişmesine de olumlu yansımaları olduğuna işaret etti.

Zirve vesilesiyle İstanbul'da ikili görüşmeler gerçekleştireceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk devlet ve hükûmet başkanları onuruna vereceği resmî öğle yemeğinde D-8'e ilişkin konuları, ikili ve bölgesel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulacaklarını söyledi.

"D-8'in dünya barış ve istikrarına hizmet edeceğinden şüphem yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün 20'nci yaşına ulaşan D-8'in daha nice yıllar dünya barışına, refahına ve istikrarına hizmet edeceğinden hiç şüphem yoktur. Bu süreçte bizlere düşen; bizim ve ülkelerimizin geleceği için D-8'i her alanda güçlendirmek, genişlemesinden ürkmemek, korkmamak. Yani D-8 de bir G-20 olabilir. Bunun yanında oy birliği yerine nitelikli çoğunluk anlayışıyla mekanizmayı çok daha çalıştırmanın ve bunun gayreti içinde olmanın, D-8'e ayrı bir güç katacağına inanıyorum. Reformist bir anlayışla buna yaklaşacak olursak, inanıyorum ki şu andaki D-8 kadrosu, istişarelerle, yapacağımız müşaverelerle beraber geleceğimizi çok daha kararlı, çok daha güçlü ve bütçe bütününü de çok daha güçlü bir bütçeye D-8'i kavuşturabiliriz."

"Arakan'ın yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmayalım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arakan Müslümanlarının düştüğü duruma seyirci kalmanın, bunun yükünü sadece Bangladeş'in üzerine yıkmanın, D-8 üye ülkelerine yakışmayacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ümidimizi kesmeden, yorulsak da yolumuzdan sapmadan sabırla, kararlılıkla ilerlemeyi sürdürmemiz gerekiyor." dedi.

D-8 sekretaryasına, misafir ülke ve uluslararası örgütlere ve tüm üye devlet temsilcilerine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8'in kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde emeği geçenlere şükranlarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kapanış konuşmasının ardından, üye ülkelerin temsilcilerinin huzurunda, D-8 ile İslam Kalkınma Bankası arasında imzalanan mutabakat muhtırasının imza töreni gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında konuk devlet ve hükûmet başkanları onuruna Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonunda resmî öğle yemeği verdi. (İLKHA)




































 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler