Arap Birliği: Trump'ın açıkladığı karar hükümsüzdür!

Arap Birliği: Trump'ın açıkladığı karar hükümsüzdür!

​Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Olağanüstü Kudüs Toplantısı alınan kararda, ABD'nin Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanıyan kararının "hükümsüz" olduğu belirtildi.

Filistin ve Ürdün’ün talebi üzerine gerçekleştirilen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Olağanüstü Kudüs Toplantısı'nın ardından yayımlanan bildiride, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü siyonistlerin başkenti olarak tanıyan kararının "hükümsüz" olduğu ifade edildi.

Arap Dışişleri Bakanları Konseyi, “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in Başkenti Olarak Tanıması ve Büyükelçiliğini Taşıması” başlığı altında 16 maddelik sonuç bildirisi yayımladı.

Bildiride, Arap Birliği’nin toplantılarına devam edeceği ve gelişmeler ışığında gelecekte atılacak adımları belirlemek ve durum değerlendirmesi yapmak üzere bir ay geçmeden toplantı yapacağı, bu bağlamda dönem başkanı olarak Ürdün’de olağanüstü zirve gerçekleştirilmesinin gündemde olduğu kaydedildi.

"ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı karar hükümsüzdür, uluslararası hukukun ve BM kararlarının tehlikeli bir ihlalidir, hukuki bağlayıcılığı yoktur." denilen bildiride, Trump’ın Kudüs’ü siyonist işgalcilerin başkenti olarak ilan etmesinin, barış çabalarını baltaladığı, gerginlik ve kızgınlığı körüklediği, bölgeyi şiddet, kaos ve istikrarsızlığa sürüklediğine işaret edilen bildiride, ABD’nin Kudüs siyasetindeki bu dönüşüm, “Washington yönetiminin kendisini İsrail yanlısı bir noktada konumlandırdığı, barış sürecindeki arabuluculuk rolünden kendini azlettiği ve uluslararası hukukun çiğnendiği tehlikeli bir gelişme” olarak nitelendirildi.

Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı adımların, “hak kazandırmayacağının” vurgulandığı bildiride, BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı kalındığı ifade edildi. Ayrıca bildiride, Kudüs’ün mevcut statüsünün korunması gerektiği belirtildi. Tüm ülkeler, 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini tanımaya davet edildi. (İLKHA)  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.