Arıcı mezrası sakinleri: Koyunlarla aynı kuyudan su içiyoruz

Arıcı mezrası sakinleri: Koyunlarla aynı kuyudan su içiyoruz

Mezralarının 1953’ten beri susuz olduğunu, 66 yıldır su ihtiyaçlarını dededen kalma kuyudan karşıladıklarını belirten Arıcı mezrası sakinleri, koyunlarla aynı kuyudan su içtiklerini belirttiler.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Hamzababa Mahallesi'ne bağlı Arıcı mezrasında ikamet eden ve 66 yıldır su ihtiyaçlarını dededen kalma kuyudan karşıladıklarını söyleyen mezra sakinleri, koyunlarla aynı kuyudan su içmek zorunda kaldıklarını belirterek yetkililerden bu sorunlarının çözülmesini istediler.

Şanlıurfa’ya 80 kilometre uzaklıkta bulunan Arıcı mezrasında 12 ev bulunuyor. Köyde ise yaklaşık 70 kişi yaşıyor.

"Koyunlarla aynı kuyudan su içmek mecburiyetinde kalıyoruz"

Mezra sakinleri, su ihtiyaçlarını yakınlarında bulunan, dede ve babaları tarafından kazılan, 20 metre derinliğindeki kuyudan karşılıyor. Mezradaki kadınlar, günde bazen 10 defa kuyudan su çekerek bidonlar ve kovalarla evlerine su taşıyor.

Kuyu suyunun temiz olmadığını ve aynı kuyudan koyunların da su içtiğini belirten mahalle sakinleri, yetkililerden sorunlarının çözülmesini istediler.

Su ihtiyaçlarını koyunların da su içtiği kuyudan karşıladıklarını belirten mezra sakinlerinden İdris Çiftçi, “Bizim su sorumuz var. Bu kuyuyu dedem ve babam birlikte kazmışlar. Biz halen onların açtığı bu kuyudan su içiyoruz. Koyunlarımız da bu kuyudan su içiyorlar. Su çok temiz değil, mecbur içiyoruz, ne yapalım? Kaç kere ŞUSKİ’ye müracaatta bulunduk, dilekçemizi de verdik ama her seferinde elimiz boş dönüyoruz. Biz sadece su istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Yetkililere sesleniyor ve rica ediyoruz,  bize su çıkarsınlar.” şeklinde konuştu.

"Bugüne kadar su sorununuzu çözemediler"

Yetkili makamlara başvurdukları halde muhatap bulamadıklarından dert yanan mezra sakinlerinden Rıdvan Çiftçi, “Bu mezrada 12 ev var. Burası 1953'den beri susuzdur, bizim hayvanlarımız da yaz-kış hep susuzdur. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz! Bize yardımcı olsunlar. Biz 70 nüfuslu bir mezrayız. Başka bir isteğimiz yoktur. Su ihtiyacımızı dedemizden ve babamızdan kalma bu kuyudan karşılıyoruz. Hangi devirde yaşadığımızı bilemiyoruz. Bu devir susuz kalınacak bir devir değildir.  Sorunumuz ile ilgili yetkileri başvurduğumuz zaman; 'Ahmet'e git, Mehmet’e git.' diyorlar. Herkes başka yerlere bizi yönlendiriyor. Bugüne kadar bu sorununuzu çözemediler. Ben buradan bütün yetkililere sesleniyorum! Lütfen bu mezraya sahip çıkalım.” ifadelerini kullandı.

“Su çekmekten ellerim uyuşuyor, belim ağrıyor”

Ceylanpınar’dan Arıcı mezrasına gelin gelen Nadile Çiftçi, su çekmekten dolayı çok yorulduğunu ve su sorununun biran önce çözülmesini isteyerek şunları söyledi:

“Ben bu mezraya Ceylanpınar’dan geldim. Gelin geldiğimden beri su çekmekten ellerim uyuşuyor. Belki günde 10 kez gidip su çekiyorum, artık belim ağrıyor. Biz yetkililerden yardım istiyoruz. Bize yardım etsinler. Küçük çocuklar bile su çekmek zorunda kalıyor."

“2 yıldır su aboneliğimizi yaptık ama halen çalışma yok”

Mezralarına 2 yıl önce su geleceğinin söylendiğini ama abonelik işlemlerini yaptırmalarına rağmen herhangi bir çalışmanın başlamadığını belirten Alaattin Çiftçi, “1953'ten beri mezramız susuzdur. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz. Ben 2 yıldır su abonemi yapmışım ama bir sonuç alamadık. ŞUSKİ’ye sondaj müdürünün yanına gittiğimizde bize 10 gün sonra sondaj için geleceklerini, makinenin başka yerde çalıştığını söylüyorlar; ama şu ana kadar bir sonuç alamadık.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.