Arınç: "Erdoğan aday olursa Gül de onu destekleyecektir"

Arınç: "Erdoğan aday olursa Gül de onu destekleyecektir"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı için, aday olması durumunda Cumhurbaşkanı Gül'ün de kendisini destekleyeceğini söyledi.

BURSA –  Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı.

 

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, “Benim gelecekle ilgili bir siyaset planım yok” şeklindeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Arınç, “Sayın Cumhurbaşkanımız da, Sayın Başbakanımız  da, bu konuyu birlikte görüşeceklerini ve bu konuyu en olumlu şekilde sonuçlandıracaklarını ifade ediyorlar. Dün yaptıkları konuşmanın, 3  gün evvel yaptıkları konuşmalardan farkı yok. Bunu farklı yorumlamaya da gerek yok.” diye konuştu.

 

Arınç, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyması taktirde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün de kendisini destekleyeceğini belirterek, “Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız iki arkadaş olarak, geçmişte bu partiyi kuranların önde gelenlerinden ikisi olarak, birbirlerinden başbakanlığı devralmış insanlar olarak ve Cumhurbaşkanlığını bizzat Sayın Başbakanımızın açıkladığı bir insan olarak, geçmişte  hukuka dayanan çok samimi, dürüst  ilişkileri var. Biz inanıyor ve biliyoruz ki Sayın Başbakanımız bu istişarelerinin sonrasında Cumhurbaşkanlığına adaylığını koymak isterse, Sayın Cumhurbaşkanımız da bundan çok büyük bir onur duyacak ve onun adaylığını destekleyecektir.” ifadelerini kullandı.

 

 

Arınç şöyle devam etti: “Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olacaksa, böyle bir karara varacaklarsa ve halkımız da bunu onaylayacaksa, bildiğiniz gibi başka adaylar da olacak ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi halk tarafından yapılacak. Hem de iki turda. Halkın da bunu onaylaması halinde Ak Parti'nin başında 2015'e kadar kimin Başbakan olarak kalacağı, 2015'ten sonra partinin nasıl bir şekillenme içerisine gireceği tartışılıyor. Bu tartışma anlamsız değil. Parti nasıl şekillenme içersine girecek herkesin bunu düşünmeye, fikir yürütmeye hakkı var. Bu hesaplar yapılırken Sayın Cumhurbaşkanımızı herhangi birisi olarak bu meselenin içersinde bir aktör olarak düşünmek veya çeşitli ihtimallerde onun da ismini geçirmek, Sayın Cumhurbaşkanımızı üzüyor olabilir. Ben kendisini 1991'den tanıyan bir arkadaşı, dostu olarak onu çok iyi anlayabiliyorum. Onun bu duruşuna, sözlerine çok iyi hak veriyorum. Herkes de ona saygı gösterme konusunda hiçbir şekilde eksikliği olmasın. Son 7 yıllık görevini çok iyi şekilde yapmış saygın biridir. Vereceği kararı saygı ile takdir edeceğiz. Bu söylediklerinde farklı bir anlam çıkartmıyoruz. Kendisi ile her zaman görüşmekte ve bazı konuları istişare etmekteyiz.”

 

Dar Bölge Seçim Sistemi tartışması

Bir gazetecinin, “Dar Bölge Seçim Sistemi tartışmaları başladı. CHP ve MHP milletvekilleri, bunun daha çok Ak Parti ve BDP’ye yarayacağı yönünde görüş bildirdi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Arınç, şunları kaydetti: “Bu zavallı bir açıklama. Bugün ki sistemde yüzde 10’luk baraj var. Bu devam etmeli mi, tamamen dar bölge sistemine mi geçmeliyiz? Çünkü o zaman yüzde 10’luk baraj olmayacak, 550 milletvekili, 550 seçim bölgesinden kendisi gelmiş olacak. Madem baraj istemiyorsanız, dar bölgeye mi gidelim, veya dar bölge mi, daraltılmış bölgeye mi gidelim, yani 5’li, 3’lü, 6’lı milletvekilleri. Mesela Bursa 18 milletvekilidir. Bursa’yı 3 bölge kabul ederek daraltılmış bölge sistemine  mi gidelim, bunu tartışmaya açtık. Ne kadar güzel bir şey. Bir başbakan, 'Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz, hangi sistem daha yararlı olur, hangi sistem konusunda bize bilgi sunacaksınız?’ dedi. 8 ay oldu. 8 aydan beri hiç birisi ağzını açıp da ‘Biz böyle bir sistemden yanayız’ demedi. Çünkü onlar ne yaparsalar yapsınlar iktidara yaklaşamayacaklarını biliyorlar. Ak Parti’nin olduğu bir yerde şansları yok. Tek söyledikleri, ‘Barajlar yüzde 3 olsun, biz bu barajı aşıp parlamentoya gelelim. Böyle bir şeyi uygun görmüyoruz.”   (Zeki Aras/ Veysi Siyah - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.