Artan kazalarının nedeni dikkat ve eğitim eksikliğidir

Artan kazalarının nedeni dikkat ve eğitim eksikliğidir

Artan trafik kazalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Mehmet Salik Kılıç, kazaların asıl sebebinin bilinç ve eğitim eksikliği olduğunu söyledi.

Son günlerde Muş’ta özellikle traktörlerin karıştığı trafik kazalarında yaşanan artışa ilişkin İLKHA’ya konuşan Muş Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Mehmet Salik Kılıç, önemli değerlendirmelerde bulundu.

Son bir hafta içerinde Muş’ta traktörlerin karıştığı ve ağır yaralanmaların yaşandığı 3 ayrı kaza yaşandı. Yaşanan kazaların asıl sebebinin bilinç ve eğitim eksikliği olduğuna vurgu yapan Kılıç, özellikle sürücü kurslarının bu konu üzerinde hassasiyetle durmaları gerektiğini söyledi.

Hasat mevsiminin başlamış olmasıyla traktörlerin trafikte daha sık görüleceğini hatırlatan Kılıç, şoförlere sabırlı ve dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

"Sürücüler genelde eğitimsiz ve bilinçsiz olarak trafiğe çıkıyor"

Trafiğe çıkan sürücülerin eğitim konusunda eksik olduklarını belirten Kılıç, “İlimizdeki traktör kazalarını hasat mevsimine bağlıyorum. Genelde hasat zamanında traktörler ana yolları kullanmak durumunda kalıyorlar. Bu sürücüler genelde eğitimsiz ve bilinçsiz olarak trafiğe çıkıyorlar. Şehirlerarası karayollarının hatta levhaların bile manasını bilmeyen sürücülerdir. Kazalara karışan sürücülerde genelde dikkat ile eğitim eksikliği var. Ben konuyu tamamen eğitime bağlıyorum. Özellikle sürücü kurslarının bu konunun üzerinde durmaları gerekir. Ben sürücü kurslarının yeterince eğitim vermediğini düşünüyorum. Bu konu sadece Şoförler Odası’nın konusu değildir. Bu konu hepimizin konusudur. Başta illerin valisi, emniyet müdürleri, belediye başkanları ve STK’lar olmak üzere hepimizin görevidir.” şeklinde konuştu.

Trafik eğitiminin ilkokuldan üniversiteye kadar verilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, “Hasat mevsimine girdik. Traktörler bundan sonra daha çok ana yolları kullanmak zorunda kalacaklar. Çiftçi buğdayını, samanını ve hayvanını taşıyacak. Her insanın başına bir polis, bir asker koymak çare değildir. Bu bilinç insanın kendisinde olmalıdır. Trafik bilinci bizim içimizde olmazsa bir saatliğine bunu yaşamanın bir manası olmaz. Bunun eğitimini ilkokuldan üniversiteye kadar teorik halde çocuklarımıza vermemiz gerekir. Konuyla ilgili esas görevleri olan sürücü kurslarının bunu dört dörtlük yapmalarını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Traktör şoförlerinin emniyet şeridini kullanmalarını istiyoruz"

Özellikle traktör sürücülerine çağrıda bulunan Kılıç, şöyle konuştu: “Traktör sürücülerine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen özellikle şehirlerarası yollara çıktığınız zaman emniyet şeridini kullanınız. 2 şeridin yanında boş bir şerit var. Traktör şoförlerinin emniyet şeridini kullanmalarını istiyoruz. Emniyet şeridini kullandıkları zaman kaza oranlarında bir düşüş olacaktır. Hasat mevsiminde traktör şoförlerine ana yola çıkmayın diyemeyiz. Bu hakka sahip değiliz. Çünkü bunların işi, mesleği budur. Sadece Muş için değil diğer illerde de aynı durum söz konusudur. Ülkede hasat başlamış durumda, bunları düşünmemiz gerekir. Özellikle şehirlerarası yollarda şoförler, özel araç sahiplerinin bu mevsimi göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerekir.”

Kılıç, son olarak şehir içi hız sınırının da şehirlerarası hız sınırının da belli olduğunu ve bu limitlere mutlaka uyulması gerektiğini belirterek, bu limitlere uyulmadığı takdirde her an kazalarla muhatap olunacağına dikkat çekti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.