Asgari geçim haddi 4 bin TL'yi geçti

Asgari geçim haddi 4 bin TL'yi geçti

Türkiye Kamu-Sen'in 2014 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre Temmuz ayı asgari geçim sınırı 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 38 TL oldu.

MERSİN - Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nden yapılan yazı açıklamada, 2014 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre Temmuz ayı asgari geçim haddinin 4 bin TL’yi geçtiği belirtildi.

 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi adına yazılı açıklama yapan Türk Büro-Sen Mersin Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Güven, “Araştırmalarımıza göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 981 TL 14 kuruş 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 38 TL 18 kuruş olarak belirlendi.” diye belirtti.

 

4 kişilik ailenin asgari geçim haddinin açıklanan sonuca göre yüzde 1,47 oranında arttığını ifade eden Güven, “Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 1,56 oranında yükselerek bin 531 TL 38 kuruş olarak hesaplandı.” dedi.

 

Güven şöyle devam etti: “4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Temmuz ayında bin 551 TL 13 kuruş olarak tahmin edildi. Bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 948 TL 87 kuruş ile memur maaşının yüzde 43,42’sini oluşturdu. Araştırmaya göre Temmuz ayında bir memur, maaşının yüzde 71,02’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

 

"4 kişilik ailenin insan onuruna yaraşır, asgari standartlarda bir yaşam seviyesine ulaşması için gerekli olan en düşük aylık gereksiniminin, tarihinde ilk defa 4 bin lirayı aştığına dikkat çeken Güven, “TÜİK’in açıkladığı Temmuz ayı enflasyonunun yüzde 0,45 olarak artmasına rağmen vatandaşın cebine yansıyan gerçek enflasyonu ifade eden açlık ve yoksulluk sınırındaki artış enflasyondaki yükselişin yaklaşık 4 kat üzerinde gerçekleşti” diye aktardı.


 

Güven son olarak şunları kaydetti: “Ülkemiz son zamanların en pahalı günlerini yaşamaktadır. Temmuz ayında 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan miktar 4 bin liranın üzerine çıkmıştır. Bu da bir kez daha gösteriyor ki, hayat pahalılığı ülkemizin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğumuz söylemleri maalesef vatandaşın cebine yansımamakta, ekonominin gidişatı olumlu yönde seyretmemektedir. Temmuz ayında enflasyon oranındaki artış, vatandaşın cebinin alev alev yandığını göstermektedir. Hayat pahalılığı her geçen gün artmakta, ekonomik sarsıntıların ceremesini vatandaş çekmekte, borç batağında yaşamaya çalışmaktadır.”  (Osman Öksüz - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler