Asgari ücret her insanı geçindirebilir bir seviyede olmalı

Asgari ücret her insanı geçindirebilir bir seviyede olmalı

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2019 yılı asgari ücret rakamlarının, her insanın geçinebilir bir seviyede olması gerektiğini belirten Bitlisliler, yapılan zamlarında geri çekilmesini istediler.

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı 2019 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıklayacağı net rakamda. Artan zamlara karşı aldıkları ücretle geçinemeyecek duruma geldiklerini belirten Bitlisliler, yapılan yüzde 100 zamlara dikkat çektiler. Sürekli artan zamlar karşında yapılacak zamlarında fayda sağlamayacağına dikkat çeken Bitlisliler, asgari ücretin artırılmasıyla birlikte, yapılan zamlarında düşürülmesini istedi.  2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlenen asgari ücrette, 2019 yılı için işçi sendikalarından talepler, öneriler gelmeye devam ediyor. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon insanı ilgilendiren asgari ücret zammı, vatandaşların en çok merak ettiği konular arasında.

Asgari ücreti yeterli bulmadıklarını belirten vatandaşlardan Seyfullah İnan, yapılan zamlara dikkat çekerek, asgari ücretin dolar bazlı yapılmasını istedi.

"Yuva kurayım derken, yuvası yıkılan çok insan var"

İnan, "Asgari ücreti yeterli bulmuyoruz. Avrupa ülkelerinde görüyorsunuz Hollanda, Fransa’da petrole üç kuruş zam yapıldı diye adamlar ayaklanıyor. Burada zamlar almış başını gidiyor. Ardı arkası kesilmiyor. Yüzde 50, yüzde 70, bazı ürünlerde yüzde 100 zam yapıldı. Ama halk sessiz kalıyor bu duruma. Bu sorunlar her ne kadar göz ardı edilse de bunlar ciddi konulardır. İnsanlar çalışıyor aybaşından aybaşına elde avuçta bir şey kalmıyor. Bu gün bir genç düğün yapabilmesi için en az 150-200 bin TL parası gidiyor. Bu potansiyele sahip olmayan çok insan var. Yuva kurayım derken, yuvası yıkılan çok insan var. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Hükümetin bu zamları geri çekmesi lazım. Asgari ücret dolar baz alındığında en az 5-6 bin TL olması gerekiyor. Ama insanlar tüm olumsuzluklara rağmen bin 500-2 bin TL’ye razıdırlar. Bu da durumun ne kadar vahim olduğunun açık izahıdır. Bunu gerekli yerlerin dinlemesi ve göz ardı etmemesi gerektiğine inanıyorum." dedi.

"Asgari ücretin her insanın geçinebilir bir seviyede olması lazım"

Yapılan zamların düşürülmesi gerektiğini dile getiren vatandaşlardan Yusuf Uygun ise şunları söyledi: "2019 yılı asgari ücret aslında 2 bin TL’de olsa 3 bin TL’de olsa değişen bir şey olmaz. Çünkü günden güne zamlar artıyor. Asgari ücret yerine zamları düşürsünler. Birde Türkiye’de birçok problem olmamış gibi 2019 yılında artık poşetlerde ücretli olacak. Bu ne kadar saçma bir durum? Devletin bu tür durumları görmesi lazım. En ölü ihtimal, bugünkü şartlarda asgari ücret, en az 2 bin 300 olması lazım."

"Asgari ücreti hiçbir şekilde yeterli bulmuyorum. Bu zamlardan sonra, maaşlara zam yapılmazsa ne ehemmiyeti var. Kendileri 15-20 bin TL maaş alıyorlar. İnsanlarımıza bin 600 TL maaş veriyorlar. Kiminin elektrik, kiminin doğal gazı var. Şimdi doğalgaza diyorlar yüzde 9 zam geldi. Asgari ücret yükseltilmeli. 3-4 bin TL seviyelerine çıkarılmalı. 3-4 tane çocuk yapın diyorlar. Bunun parasını kim karşılıyor." diyen vatandaşlarda Serhat Üzerk, asgari ücretin her insanı geçindirebilir bir seviyede olması için yetkililere çağrıda bulundu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.