Asgari ücretin 2 bin 500 TL olması gerekir

Asgari ücretin 2 bin 500 TL olması gerekir

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin konuşan Siirt halkı, mevcut asgari ücretle geçinmenin çok zor olduğunu belirterek, ücretin en az 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında olması gerektiğini söyledi.

Gündemin önemli konularından olan asgari ücretle ilgili görüşlerini almak için mikrofon uzattığımız Siirtli vatandaşlara, "asgari ücret en az ne kadar olmalı?" sorusunu yönelttik.

Aldığımız cevaplarda Siirt halkı, şu anki asgari ücretin çok düşük olduğu belirtirken, yeni asgari ücretin en az 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında olması gerektiğini ifade ettiler.

Vatandaşların asgari ücret beklentisi en az 2 bin lira olurken, özellikle açıklanan enflasyon oranları ile birlikte asgari ücrete yüzde 20 ila 25 arası bir zam miktarı yapılması bekleniyor. Asgari ücret zammının yüzde 25 üzerinden gerçekleşmesi sonucunda 400 liralık bir zam gerçekleşecek ve böylelikle asgari ücret 2 bin liraya çıkmış olacak.

Milletvekillerinin, asgari ücretle çalışan insanların nasıl geçindiklerini anlamaları için, asgari ücret alarak 1-2 ay geçimlerini sağlamaları gerektiğini belirten vatandaşlardan Fahrettin Dayan, belki de bu sayede toplumun çektiği sıkıntıların anlaşılabileceğini söyledi.

Asgari ücretin 2 bin 500 TL'den aşağı olmaması gerektiğini belirten Dayan, "Asgari ücret, insanın zor şartlarda kendini geçindirebileceği bir miktar, eğer öyle olmadığı düşünülüyorsa milletvekilleri, 1-2 ay asgari ücretle çalışsın ve milletin ne kadar zor şartlarda geçindiğini, toplumun ne tür sıkıntılar içinde olduklarını ve ne kadar acı çektiklerini bir nebze olsun bileceklerdir; ama maalesef toplumu düşünen yok. Halkın çoğunluğu iş imkânı olmadığı için asgari ücretle çalışmak zorunda; ama asgari ücretli şu anda ailesini geçindiremiyor. Asgari ücretle alınabilecekleri saydığımızda 1-2 kalemde bitiyor. Çünkü Siirt gibi küçük bir şehirde bile sobalı bir evin kirası 400 TL'den başlıyor. Kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde aldığımız odun ve kömürle bir aylık maaş bitti. Şu anda asgari ücretin 2 bin 500 TL'den aşağı olmaması gerekir. Bir manava girip sebze meyve aldığınızda 150 TL'den aşağı çıkamıyorsunuz, daha bunun eti, yağı, şekeri, elektrik, su faturasını hesapladığınızda işin içinden çıkamıyorsunuz. Sözlerimin başında dediğim gibi, keşke Milletvekilleri 1-2 ay asgari ücretle çalışan insanların maaşlarını alsalardı, o zaman bu insanların acılarını gerçekten hissedecek ve belki de toplum için iyi bir çözüm olacaktı." ifadelerini kullandı

"Asgari ücretle geçinmek neredeyse imkânsız hale geldi"

Siirt'te kiraların batıdaki şehirler baz alınarak yükseldiğini belirten Bekhan Akman, Siirt'te çalışan birçok kişinin asgari ücretin altında çalıştığını söyledi.

Asgari ücretle geçinmenin neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade eden Akman, "Siirt ücret bakımından en ucuz şehirlerden biri. Güneydoğuda, kiralar artık batıdaki şehirler örnek alındığı için oldukça yükseldi. Elektrik, doğalgaz fiyatları cep yakıyor ve asgari ücretle geçinmek neredeyse imkânsız hale geldi. Asgari ücretin 800 TL'sini kiraya veriyorum, kışın 200-300 doğalgaza gidiyor. Aylık erzak desen yetmiyor, ağabey yetmiyor hesaplamaya gerek yok." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücret yetmiyor nasıl yetsin"

Mantıklı olan bir insanın asgari ücretin çekirdek bir aileye yetmeyeceğini rahatlıkla anlayabileceğini belirten Arif Evin, "Daha önceleri İstanbul'da çalışıyordum, iş sıkıntısından dolayı memleketime döndüm. İstanbul'da geçinmek zordu; ama burada da iş bulma sıkıntısından dolayı geçinmek daha da zormuş. Sabahtan arkadaşlarla tartışıyorduk, çalışmak için İstanbul'a gideceklerdi, karasız kalmışlardı, gidelim mi, gitmeyelim mi, maaş bize yeter mi acaba? Tartışmasını yaparken o sırada siz geldiniz. Asgari ücret yetmiyor. Nasıl yetsin? Asgari ücretin çekirdek bir aileye yetmeyeceğini mantıklı olan bir insan bilir. İnce detaya girmeye, elektrik, doğalgaz veya çocukların masrafını saymaya gerek yok, ek iş yapmazsanız geçinmek imkânsız denecek kadar zor. Yetkililerin bu duruma bir el atmasını bekliyoruz. Artık gençler iş için batıya gitmesinler, iş için giden gençlerimiz iş diye farklı yollara giriyorlar ve biz bu durumdan çok rahatsızız." şeklinde konuştu.

"Asgari ücretle geçinmek için insanın özel bir yeteneği olmalı"

Yetkililerin vicdanlı davranıp asgari ücretin 2 bin 500 TL'ye çıkarılması gerektiğine vurgu yapan Murat Beştaş, yetkililerin açıkladığı enflasyon oranları ile pazardaki enflasyon oranlarının birbiriyle uyuşmadığını söyledi.

Yetkililerin açıkladığı enflasyon rakamları ile pazardaki enflasyon arasında büyük bir makas olduğuna vurgu yapan Beştaş, "Bir hemşire olarak aldığım ücreti göz önünde bulundurursam, asgari ücretlinin aldığı maaşla nasıl geçindiğini düşünüyorum, her halde bunun için ayrı bir yetenekleri mi var, merak ediyorum. Elektrik, doğalgaz, gıda, su faturasını göz önünde bulundurduğumuz zaman bin 600 TL'nin çok düşün bir rakam olduğu anlaşılıyor. Gündemde 2 bin TL'ye çıkarılması planlanıyor. Ben bunun düşük bir rakam olduğunu düşünüyorum, çünkü enflasyon oranlarını göz önünde bulundurduğunuzda açıklanan rakam ile pazardaki enflasyon oranları birbiriyle uyuşmuyor. Arada büyük bir makas var. Ben yetkililerin vicdanlı davranıp asgari ücretin 2 bin 500 TL'ye çıkarılması gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Asgari ücretin 2 bin TL'nin üzerinde olması gerektiğini belirten vatandaşlardan Beşir Sevinç, "Asgari ücretli kirada ise ve en az iki çocuğu varsa, kira vesaire gibi bütün masraflarını çıkardıktan sonra geriye kalan ile geçine bilir mi? büyüklerimiz geçinebiliyorsa bir şey demiyorum." ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretli ne durumdadır onlara sormak lazım"

"Bir öğretmen olarak aldığımız maaşla geçinemezken bir asgari ücretlinin nasıl geçinebiliyor, bizzat onlara sormak gerekir." diyen Yaşar Ançerli ise şunları söyledi:

"Şu anda her şey pahalı. Enflasyon farkından bahsediliyor inşallah gerekli düzenleme yapılır da insanlar çoluk çocuklarına daha rahat bir yaşam sunar. Bin 600 TL ile gerçekten geçinmek çok zor. Ben bir memur olarak çok zorlanırken, asgari ücretli ne durumdadır onlara sormak lazım. Çünkü Türkiye şartlarında asgari ücretle geçinmek çok zor."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler