Asgari ücretliler: Açlık ve sefalet içinde geçiniyoruz

Asgari ücretliler: Açlık ve sefalet içinde geçiniyoruz

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun açıklayacağı net rakamda olurken, zamlardan dolayı iyi bir artış bekleyen vatandaşlar, açlık ve sefalet içinde geçindiklerini söylediler.

Asgari ücret zammı konusunda gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak olan karara çevrildi. Asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantı geçtiğimiz hafta gerçekleştirildi. Bu hafta ikinci kez toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda bu yıl ilk kez bir asgari ücretli çalışan da yer alıyor. 6 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammına ilişkin son kararın bu ayın sonuna doğru verilmesi bekleniyor.

2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlenen asgari ücrette, 2019 yılı için işçi sendikalarından talepler, öneriler gelmeye başladı.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret zammı vatandaşın gündemine girdi... Mardinliler, zamlardan dolayı bu yıl iyi bir artış bekliyor. 

“Merkezde ev tutamadığım için her gün 50 kilometre yol kat ediyorum”

Asgari ücretle çalıştığını ve bekâr olmasına rağmen aldığı maaşın kendisine yetmediğini aktaran Abdürrahim Efe, merkezde kira fiyatları çok yüksek olduğu için kırsalda yaşamak zorunda kaldığını ve her gün işine gidebilmek için 50 kilometre yol kat etmek zorunda olduğunu söyledi.

Efe, “Ben köyde yaşıyorum, her gün gidiş geliş 50 kilometre yol kat ediyorum. Zaten aldığımız asgari ücrettir, yarısını yol masrafına, yarısını da bakmaya mecbur olduğumuz ailemize harcıyoruz. Ev tutmak zaten hayal oldu,  bununla ne kadar masraf karşılanabilir ki… Ben daha bekâr olmama rağmen bu bana yetemiyorsa Allah evli kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Yetkililerin bu duruma bir an önce açıklık getirmeleri gerektiği kanaatindeyim. Miktarı zaten tartışmaya gerek yok, en az 3 bin TL olması gerekiyor. Ayrıca ben üniversite mezunuyum, kendi imkânlarımla iş bulamadım, bu yüzden İŞKUR üzerinden asgari ücretle çalışıyorum. Ben bekâr olmama rağmen geçinemiyorsam Allah evlilerin yardımcısı olsun.” dedi. 

“Millet aç kalırsa ya çalacak ya çırpacak” 

Bir ailenin bin 603 lira ile geçinemediğini kaydeden Mehmet Karademir, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor, en az 2 bin 800 veya 3 bin olması gerekir ki aileler geçimini yapabilsin. Aksi takdirde millet aç kalacak, ya çalacak ya çırpacak.”  diye konuştu.

“Pek umudumuz yok”

Mustafa Atasayar ise “4 çocuk okula gidiyor, bunların masrafları var okulda. Gidiş geliş, öğle yemeği, harçlık vs. Bir de zaten kış, yakacak ve mutfak masrafları, ev kirası, elektrik ile su gibi faturalar, giyecek, içecek derken işe gidiş gelişler de hesapladığında ortada bir şey kalmıyor ki… Elhamdülillah ama biz de kemeri daraltabildiğimiz kadar daraltıyoruz. Gideceği yere kadar.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor ama pek umudum yok. Piyasaya göre, yapılan zamlara göre ortalama 3 bin TL olması lazım ki ensesi kalın olanlara yetişebilelim. Ama ne yazık ki; bu zammı belirleyenlerin hepsi tok karınlıdır. Aralarında sadece bir işçi var ama o da nasıl bir işçidir o da önemlidir.” dedi.

“Bu yaşam standartlarında aldığı asgari ücret neyine yetecek”

“Bin 603 lira ile ev geçindirilebilir mi?” sorusuna cevap veren Mehmet Yertüm ise şunları söyledi: “Evet, geçindirilebilir ama neyle geçindirilir. Ekmek ile bulgur ile geçindiriyor, et alabiliyor mu? Hayır, alamıyor. Çocuklarına bir şey alamıyor. Bu yaşam standartlarında aldığı asgari ücret neyine yetecek. 5 kişilik bir ailenin hangi ihtiyacına merhem olabiliyor. Bunu sorgulamak lazım, evvela kendimizi sorgulamak lazımdır. Kapıdan çıkınca eksi ne kadarla çıkıyoruz. Biz bir işveren olarak asgari ücretin yükselmesini istiyoruz, 3 bin veya 3 bin 500 TL olsun. Hepimizin çoluk çocuğu ve ailesi var. Yırtık bir ayakkabı ile dolaşmak ne demek? Herkes zengin değil, bir çıkıp dolaşsınlar. Alım gücü olmayan insanları bir görsünler. Bence asgari ücret yetersizdir.”

“Açlık ve sefalet içinde geçiniyoruz”

Açlık ve sefalet içinde geçindiklerini kaydeden vatandaşlardan Umut Mungan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılar yapıyor, inşallah iyi bir sonuç çıkar. Bakın onların bir gecelik yemek masrafları bizim aylık aldığımız maaşımız kadardır. Bunu düşünerek bir karara varsınlar. Yazık değil mi? Asgari ücret net olarak 2 bin 500 olursa iyi olur. Vergilerden de muaf tutsunlar.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.