Asılsız ihbar yapan 327 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı

Asılsız ihbar yapan 327 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı

Van 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezine gelen asılsız ihbar yapan 327 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın asılsız ihbarlara para cezası verilmesi konusunda hazırladığı yasal düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen sorunun halen devam etmesi, özellikle çağrı merkezinde görev yapan sağlık ekiplerinin hasta ve yaralılara ulaşmasını engelliyor.

İl Sağlık Müdür yardımcısı ve 112 Acil Sağlık Hizmetlerinden sorumlusu Dr. Mehpare Altay, İlke Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine yapılan asılsız ihbarların Kabahatler Kanunu kapsamında cezalandırılacağını söyledi.

“Aynı kişi tarafından devam eden aramalarda ise 500 lira ceza”
Yeni yasal düzenlenme ile ilk etapta asılsız ihbar yapanlara 250 TL, aynı kişi tarafından devam eden aramalarda ise 500 lira ceza verileceğini belirten Dr. Altay,  komuta merkezinde asılsız ihbar yapan vatandaşların bilgilerinin ilgili birimlere gönderildiğini ve takibinin yapıldığını ifade etti.

Dr. Altay, Van'da 30 aktif istasyonla acil sağlık hizmeti verdiklerini ve 112 acil sağlık personellerin 24 saat esasına göre vatandaşların yardımına koştuğunu dile getirerek, kentin stratejik noktalarında konuşlandırdıkları istasyon ekipleriyle zaman konusunda da her zaman en iyi olmayı hedeflediklerini, söyledi.

“Günlük ortalama 13 bin 500 çağrı düşüyor”

Acil Sağlık Hizmetleri 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine günlük ortalama 13 bin 500 çağrı düştüğünü ve bu çağrıların yüzde 90'ının asılsız çağrılardan oluştuğunu söyleyen Altay, asılsız ihbarlarda bulunan insanların her an bir yakınının ambulansa ihtiyacı olabileceğini unutmaması gerektiğini belirtti ve insanların bu vicdanla hareket etmesinin en doğrusu olduğunu ifade etti.

“2014 yılında 4 milyon 750 bin asılsız çağrı”

Altay, merkeze gelen çağrıların 2014 yılında 4 milyon 750 bin civarında olduğuna değinerek, yüzde 90'ı asılsız olan bu çağrılardan 289'u hakkında Kabahatler Kanunu'na göre işlem başlattıklarını belirtti. Altay, "2015 yılı itibarı ile 38 asılsız ihbar alındı. 36’sına ambulans çıkarıldı. 8 tanesine tutanak tutuldu. Bunlarla ilgili cezai işlemler hukuk servisi tarafından yürütülüyor. Hukuki süreç sonunda toplam olarak 327 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı." dedi.

“Uygunsuz sözlerle, görevlileri meşgul eden insanlar oluyor”
Ekiplerinin gelen çağrılardan günlük ortalama 195 vakaya müdahale ettiğini belirten Altay, "Çağrı merkezindeki görevlilerle sohbet etmek isteyen ya da uygunsuz sözlerle, görevlileri meşgul eden insanlar oluyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı davranmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bir asılsız çağrı ya da ihbar bir insanının hayatına mal olabilir”
Altay, asılsız ihbarda bulunan vatandaşlara, “Bir asılsız çağrı ya da ihbar bir insanının hayatına mal olabilir. Bunun dikkate alınması gerekiyor. Coğrafyanın şartlarına göre donatılmış ambulanslarımız var. Sağlık Bakanlığı ilimize 11 adet yeni Ambulans tahsis etti. Bu ambulanslarımız da halkımızın hizmetine sunulacaktır. Burada çevremizdeki illere de destek veriyoruz. Bu nedenle büyük fedakârlıklarla bu görevleri yürütüyoruz. İnsanların en önemli varlıkları, canları bize emanet.” dedi.

Altay son olarak, "Asılsız ihbarlarda bulunmayın her an bir cana mal olabilirsiniz." şeklinde çağrıda bulundu. (Sedat Karatay - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.