Asırlık ağaç ilgi çekiyor

Asırlık ağaç ilgi çekiyor

Diyarbakır'da asırlık olduğu ifade edilen bir ağacı kesmek istemeyen köylüler ilginç bir çözüm yolu buldu.

DİYARBAKIR - Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Gedikalan (Kekan ) köyünde bulunan asırlık ağacı kesmek istemeyen köylüler ilginç bir çözüm yolu buldu.

Diyarbakır'a 70 kilometre, Hazro'ya 5 kilometre uzaklıkta bulunan 30 haneli Kekan köyü sakinleri, köylerinde bulunan ağaçların yaklaşık bir asırlık olduğunu söyleyerek, yapacakları ahır için ağacı kesmeye kıyamadıklarını, ağacı ahırın içinden geçirerek çözüm yolu bulabildiklerini söylediler.

62 yaşında olan ve ağacı babasının diktiğini ifade eden Hüsnü Ağrı adlı köylü, ağacın yaklaşık bir asırlık olduğunu söyledi.

Hüsnü Amca ahırın içinden geçen ağacın hikâyesini şöyle anlattı: " Burada bahçemiz vardı ve babam da ağacı daha filizken getirip bu bahçeye dikmiş. Zamanla buralara ev yaptık ve bahçenin olduğu yere de hayvanlarımız için ahır yapmak zorunda kaldık. Babamızın bize hatırası olması ve tarihi bir zamana tanıklık etmesi münasebetiyle bu ağacı kesmek istemedik. Bizde kesmemek için ne yapabiliriz diye düşünürken aklımıza ağacın köklerinin ahırın içinde kalacak şekilde yapabileceğimiz geldi." dedi.

Ağacın köklerinin bayağı uzun olduğunu ifade eden Ağrı, Ağacın altında kuyunun bulunmasının ağacın boyunu erken uzattığını söyledi.

Ağacı kesmedikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Ağrı, "Hayvanlarımız için ahırı yapmaya başladığımızda ağacın bize sonradan engel olarak sıkıntı vereceğini düşündük ama tüm olumsuzluklara rağmen ağacı kesmemeye karar verdik. Allah'a şükürler ki ağacı kesmedik çünkü yazın güneşin altında kavrulmaktan bu ağaç sayesinde kurtuluyoruz. Altına yani ahırın üstüne çıkarak gölgelenme imkânı buluyoruz. Yaz akşamlarında da ağacın altında uyuyoruz." ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman/Hamza Adiyaman - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.