Asker, Madımak'ta müdahale etmedi!

Asker, Madımak'ta müdahale etmedi!

İçişleri Bakanlığı, 2 Temmuz 1993’te yaşanan Sivas olaylarıyla ilgili Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’na ‘gizli’ ibareli bir rapor gönderdi...

Katliamın ayrıntılarıyla anlatıldığı raporda Aziz Nesin’in konuşmasının insanları tahrik ettiği, kalabalığın çeşitli sloganlar atarak Madımak Oteli’ni taşladığı, Aziz Nesin’i bir polisin kurtardığı ifade ediliyor. Olayların yaşandığı an şöyle anlatılıyor: “Saat 19.30’da otelin önündeki iki aracı ters çevirerek depolarını delmeye çalışan gruba polis müdahale etmiştir. Ancak görevlilerimiz, yangın çıkarmak için bidonlarla benzin getiren şahısları yakalamak isterken benzin yere dökülmüş, grup benzine çeşitli kumaş parçalarını sürerek yakmış ve otele atmıştır.” 454 güvenlik görevlisinin yetersiz ve bölünmüş olması sebebiyle protestoculara engel olunamadığı kaydediliyor. Askerin olaylara müdahale etmediği vurgulanan raporda, şunlar aktarılıyor: “Saat 14.00’ten itibaren ısrarla takviye kuvvet istenmesine rağmen özellikle cuma günü 19.00’a kadar hazır kuvvet bekletmesi talep edilen 5. Er Eğitim Tugayı’ndan destek gelmemiştir. 20 kişilik jandarma kuvveti dışında olaya müdahale eden askerî bir birim olmamıştır. 19.50’de gelen kuvvet itfaiyenin yolunu açmış, ardından bölgeden ayrılmıştır.”

Komisyonun talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda, Ankara ve Sivas emniyet müdürlüklerinin 2010, 2011 ve 2012 tarihli raporlarına da yer veriliyor. Raporun Sivas olaylarının öncesinin anlatıldığı kısımda, ‘1970-90 yılları arasındaki dönemde Türkiye’nin gündemi ve yaşanan olaylar göz önüne alındığında ülke genelinde olduğu gibi Sivas’ta da birtakım ideolojik tabanlı anlaşmazlıkların olduğu’ belirtiliyor. Bu bölümde, “Özellikle çeşitli çevrelerin yoğun tahriki, ülke genelindeki bölücü terör örgütünün saldırıları, yöredeki Sünni vatandaşlarımızın muhafazakâr yapısı ve Alevi vatandaşlarımızın bölgedeki yoğunluğu ilin hassasiyetini artırmıştır.” deniliyor.

Olaylar sırasında yaşananların anlatıldığı bölümde ise etkinliklerin ilk gününde Aziz Nesin’in yaptığı konuşmanın insanları tahrik ettiği aktarılıyor. Raporda, “Aziz Nesin, ‘Türk milletinin yüzde 60’ının aptal ve korkak olduğu, kendisinin dinsiz olduğu, 1300-1400 yıllık Kur’an-ı Kerim’in eskidiği, kimden gönderilirse gönderilsin artık ona inanmadığı şeklinde Türk milletini ve Kur’an-ı Kerim’i tahkir edici ifadeler kullanmıştır.” deniliyor. Otelin önüne gelen kalabalığın kaldırım yapımında kullanılan parke taşlarını kırarak ve çeşitli sloganlar atarak oteli taşladığı ifade ediliyor. ‘Güvenlik güçlerinin yetersiz ve bölünmüş olması nedeniyle protestoculara engel olunamadığı’ kaydediliyor. Raporda, “Saat 19.30 sıralarında otelin önünde bulunan iki aracın ters çevirerek depolarını delmeye çalışan gruba polis müdahale etmiştir. Ancak kalabalık arasından başka bir grubun yangın çıkarmak için olay yerine bidonlarla benzin getirmesi üzerine görevlilerimiz şahısları yakalamak isterken bidonlardaki benzin yere dökülmüş, grup yere dökülen benzine çeşitli kumaş parçalarını sürerek yakmış ve otele atmıştır.” ifadeleri kullanılıyor.

Askerin olaylara müdahale etmediği vurgulanan raporda, şu ifadeler kullanılıyor: “Olaylar sırasında saat 14.00’ten itibaren ısrarla takviye kuvvet talebinde bulunulmasına rağmen özellikle de cuma günü 19.00’a kadar hazır kuvvet bekletmesi talep edilen 5. Er Eğitim Tugayı’ndan destek gelmemiştir. Ancak 20 kişilik bir Jandarma kuvveti dışında olaya müdahale eden askerî bir birim olmamıştır. 19.50 civarında Tugay’dan gelen kuvvet itfaiyenin yangını söndürmesi için yolu açmış, ardından bölgeden ayrılmıştır.”

MİT’İN, İSTİHBARATI KİME VERDİĞİ BELLİ DEĞİL

İçişleri Bakanlığı’nın raporunda, MİT’le ilgili bir bölüm de bulunuyor. Şöyle deniliyor: “Olayların gerçekleştiği gün MİT, Aziz Nesin ve Sivas Valiliği’nin protesto edileceği duyumunu alsa da, Sivas valisi ve emniyet müdürünün makamlarına ulaşılamadığından saat 11.00 civarında TEM Şube Müdürlüğü’nde görevli bir polis memuruna konuyu aktardığını belirtmiştir. Olaylar sonrasında MİT’in bu iddiası araştırılmış ancak bilgi aktardığını iddia ettiği polis memuru tespit edilememiştir.” ifadeleri kullanılıyor. Olayda ölen 37 kişiden 2’sinin ateşli silahla vurulma neticesi hayatını kaybettiği belirtiliyor.

SİVAS, BİLİNÇLİ OLARAK SEÇİLMİŞ

Katliam öncesinin de anlatıldığı raporda şu değerlendirmeye yer veriliyor: “Özellikle çeşitli çevrelerin yoğun tahriki, ülke genelindeki bölücü terör örgütünün saldırıları, yöredeki Sünni vatandaşlarımızın muhafazakâr yapısı ve Alevi vatandaşlarımızın bölgedeki yoğunluğu ilin hassasiyetini artırmıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler