Aspartam için "kanserojen" uyarısı: Cola'da da var

Aspartam için "kanserojen" uyarısı: Cola'da da var

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), birçok gıdayı tatlandırmak için kullanılan yapay tatlandırıcı "aspartamın" "muhtemel kanserojen" olduğunu açıkladı.

DSÖ, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi (JECFA), aspartamın insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.

İncelemenin ardından yayımlanan değerlendirmede, aspartamın "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırıldığı belirtildi.

Üyeleri arasında bir Coca-Cola birimi ve Cargill gibi markaların da bulunduğu Uluslararası Tatlandırıcılar Birliği (ISA), aspartamla ilgili incelemelerin bilimsel olarak kapsamlı olmadığını öne sürdü.

Şekerden 200 kat daha tatlı olan aspartam, kalorisiz bir şekilde yiyecek ve içecekleri tatlandırabiliyor.

Diyet veya şekersiz ürünlerin pek çoğunda ve sakızlarda da bulunan aspartam Coca Cola Zero ve Pepsi Max gibi içeceklerin vazgeçilmezi.

Aspartamın 6 bin farklı gıda ürününde kullanıldığı tahmin ediliyor.

Geçen yıl Fransa'da 100 bin yetişkin arasında yapılan gözlemsel bir çalışma, aspartam da dahil olmak üzere daha fazla miktarda yapay tatlandırıcı tüketen kişilerin kanser riskinin yüksek olduğunu göstermişti.

DSÖ, geçtiğimiz ay tüketicilere kilo kontrolü için şeker içermeyen tatlandırıcıları kullanmamalarını tavsiye eden kılavuzlar yayımlamıştı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.