AVM’ler şehir dışına çıkarılmalı

AVM’ler şehir dışına çıkarılmalı

Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı, ulusal alışveriş merkezlerinin il dışına çıkarılması gerektiğini söyledi.

Van’da kurumsal boşluklar sebebiyle sayıları hızla artan ulusal alışveriş merkezlerinin, küçük esnafı bitirdiğini belirten Van Bakkallar ve Manavlar Odası Başkanı İsa Berge, ulusal AVM’lerin il dışına taşınması gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na konuşan   Berge,  İl genelinde çoğalan büyük AVM’lerin bakkal türü küçük esnafı bitirme aşamasına getirdiğini, dolayısıyla büyük AVM’lerin yasal prosedüre uygun şekilde il dışına taşınması gerektiğini belirtti.

“Sağlam politikalar izlenilmedi”
AVM’lerin şehir dışına çıkarılmasına yönelik, 2005 yılında yasa çıkarıldığını belirten Berge, “2005 yılında AVM ve süpermarketler ile ilgili bir yasa çıktı. Fakat yasa uygulanmadan askıya alındı. Marketlerin şehir dışına çıkarılması noktasında hükümet samimi bir politika yürütemedi. Eğer bu konuda hükümet samimi durmuş olsaydı küçük esnaf kapatma seviyesine gelmeyecekti. Küçük esnafımız bu durumda mahalle ve çarşı merkezinde çok zor geçinmektedir.” dedi.

“AVM’ler 5 kilometre şehir dışına taşınsın”
AVM’lerin en az 5 kilometre il dışına taşınması gerektiğini ifade eden Berge, “Van’ın büyükşehir olmasıyla beraber süpermarketlerin şehir dışına çıkarılması artık elzemdir. Bu anlamda otopark sorunuda gün geçtikçe artmaktadır. 2005 yılında çıkan yasanın tekrardan yürürlüğe girip ve değerlendirilmesini istiyoruz. Oda olarak da marketlerin şehir dışına çıkmasını istiyoruz. Süper marketler 3 ve ya 5 kilometre şehir dışına taşınsın ve bu sayede küçük esnafta kalkınabilsin.” şeklinde konuştu.

“AVM’ler istihdam sağlamıyor”
Özellikle ulusal AVM’lerin ‘Part Time’ şeklinde personel alımını eleştiren Berge, “Ulusal AVM ‘Part Time’ adı altında öğrenci grupları çalıştırmaktadır. Bu da bir istihdam sağlamamaktadır. Bu öğrenci grupları da herkesi kapsamıyor. Ayrıca söz konusu AVM’ler personelini İŞKUR ve ya ilimizde ihtiyacı olan vataşlardan istihdam etmeyip, Part Time adını verdikleri belli gruplardan istihdam ediyor.  Bu tür marketlerin siyasal bir kurumdan farkı nedir?”  diye sordu.

Berge, ayrıca AVM’lerin mutlaka bir otoparka sahip olması, çalıştıracak elemanlarının da Part Time üzerinden almayıp, İŞKUR üzerinden alması gerektiğini ifade etti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler