Avrupa Birliği yolunda kooperatifleşme

Avrupa Birliği yolunda kooperatifleşme

DTSO’nun düzenlediği ‘Tarım Kooperatifleri’ konferansında, kooperatiflerin gerekliliği üzerinde duruldu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Avrupa Birliği Bilgi Merkezi ve Türkiye Delegasyonu iş birliği ile ‘Tarımda Kooperatifleşme Konferansı’ düzenledi. Konferansta konuşmacıların yanı sıra, katılımcılar da söz alarak kooperatiflerin bir örgütlenme modeli olduğuna vurgu yaptılar.

 

Konferansta, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği (DGRV) adına konuşan Selahattin Kumlu, “Kooperatiflerin adil rekabet şanslarının olması için devletin kesinlikle kooperatiflerden elini çekmesi lazımdır. Aksi takdirde temel ilke olan özerklik ve bağımsızlık ilkesi zedelenir.” dedi.

 

Konferansta Türkiye’de kooperatifleşme ve yerel kalkınmada kolektif çözümler üzerine sunum yapan Köy-Kooperatifleri Genel Başkanı Yakup Yıldız ise 1970’li yıllarda yükselen kooperatifleşmenin Türkiye’de kısa sürede etkin bir örgütlenme biçimine dönüştüğünü belirterek bu yükselişin 12 Eylül darbesi ile uzun bir kesintiye uğradığını dile getirdi.

 

Köy-Koop’un tekrar faaliyetlerine başlamasının 1998’de ancak gerçekleşebildiğini belirten Yıldız, “Kooperatiflerde girdi maliyetlerinin düşürülmesi önemlidir. Kooperatiflerde en önemlisi ortakların birbirine güven duymasıdır. Kooperatifler kriz dönemlerinde en az etkilenen yapılardır.” ifadelerini kullandı.

 

Köy-Koop Kastamonu Birlik Başkanı Erol Akar ise kooperatifçilik konusunda ilk kez bir ticaret ve sanayi odasının böyle bir konferans düzenlediğine tanık olduğunu belirterek Türkiye’de kooperatiflerin tarihsel süreci hakkında bilgi verdi.

 

Akar, Kooperatifçiliğe duyulan ihtiyacın asıl ortaya çıkışının serbest piyasa ekonomisinin üretici ve tüketici için oluşturduğu sorunlar sonucunda ortaya çıktı. 12 Eylül darbesinden sonraki yıllar, kooperatifler için kayıp yıllar oldu. Öte yandan Avrupa ülkelerinde yıllar boyunca kooperatifler bir devlet politikası olarak gelişti. Kooperatifçiliğin Türkiye’de de bir devlet politikası haline gelmesi gerekiyor.” diye konuştu.

 

Konferansın sonuç kısmında, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, hem kırsal kalkınma hem de güç birliği konularında çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek çok verimli bir konferans gerçekleştiğini dile getirdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.