Avrupa Komisyonu: Türkiye AB yolundan hızla uzaklaşıyor

Avrupa Komisyonu: Türkiye AB yolundan hızla uzaklaşıyor

Avrupa Birliği bugün açıkladığı İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin birliğe üyelikten hızla uzaklaştığını öne sürdü ve Ankara'ya "OHAL'i gecikmeksizin kaldırma" çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonunun hazırladığı Türkiye 2018 İlerleme Raporu'nda, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine giden yoldan hızla uzaklaştığı öne sürüldü.

Birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlediği basın toplantısında "Türkiye özellikle hukukun üstünlüğü ve temel haklar konusunda AB'den büyük adımlarla uzaklaşmaya devam ediyor." dedi.

Avrupa Birliği'nin darbe girişimini kınadığının vurgulandığı raporda "Ancak, darbe girişiminin ardından, geniş çaplı ihraçlar, tutuklamalar ve gözaltılar gibi alınan önlemlerin boyutu ve orantısızlığı ciddi endişe oluşturmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

Avrupa Komisyonunun raporunda, OHAL'in ilanından beri 150 bin kişinin gözaltına alındığı, 78 bin kişinin tutuklandığı ve 110 bin kamu görevlisinin işten çıkarıldığı belirtildi.

Raporda, OHAL kapsamında çıkarılan KHK'ların meclis tarafından dikkatlice ve etraflıca değerlendirilmediğinin, yargı makamlarınca incelemeye alınmadığının ve Anayasa Mahkemesinin onayına sunulmadığının altı çizildi. KHK'ların ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme özgürlüklerini içeren sivil ve politik hakları kısıtladığını hatırlatan raporda, bu kararnamelerin olağanüstü hal kalksa bile, sonrasında etkili olacak yasal düzenlemeler içerdiği belirtildi.

Raporda Türkiye'nin göçmen ve mültecilere yönelik politikasında ilerleme kaydettiği belirtildi ve Türkiye'nin AB ile imzaladığı Geri Kabul Anlaşması'nın yükümlülüklerini yerine getirdiği ifade edildi.

Güneydoğu'daki güvenlik durumunun ülke için en büyük sorunlardan biri olduğu kaydedilen raporda "Hükümetin terörizme karşı mücadele hakkı meşru olsa da, hükümet aynı zamanda insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü, temel özgürlükler ve orantılı güç kullanımından da sorumlu." denildi. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler