Avrupa Parlamentosu seçimleri: Merkez sağ ve merkez sol partiler güç kaybetti

Avrupa Parlamentosu seçimleri: Merkez sağ ve merkez sol partiler güç kaybetti

Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu için 28 üye ülkede bu hafta sonu düzenlenen seçimlerde, merkez sağ ve merkez sol partiler güç kaybetti.

Avrupa Birliği'nin yasama organı olan Avrupa Parlamentosu (AP) için 28 üye ülkede bu hafta sonu düzenlenen seçimlerin sonuçları açıklanmaya başladı.

Kesinleşmeyen sonuçlara göre kıta çapında merkez sağ ve merkez sol partiler en büyük kayıpları yaşayan partiler oldu. Liberaller, yeşiller ve aşırı sağcılar ise sandalye sayılarını artırdı.

Avrupalı seçmen yüzde 51 katılım oranıyla (2014'te yüzde 42) ile sandığa son 20 yılın en yoğun ilgisini gösterdi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde beklendiği üzere geleneksel merkez sağ ve merkez sol partiler büyük kayıp yaşadı. İlk sonuçlara göre Parlamentodaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi (PPE) 180 sandalyenin sahibi oldu. Bu sonuç 2014 seçimlerine göre 41 sandalye kaybedildiğini gösteriyor.

Benzer şekilde Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D) da 152'de kaldı. Sosyal Demokratlar 2014 seçimlerinde 191 sandalye kazanmıştı.

Aşırı sağcıların çıkış yapması bekleniyordu ancak Yeşiller'in özellikle Almanya ve Fransa'daki başarısı "sürpriz" olarak değerlendirildi.

Yeşiller grubu 2014'te sahip olduğu 50 sandalyeyi 67'ye çıkardı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.